VOLVO patenteaza volanul care gliseaza dintr-o parte in alta a interiorului

VOLVO patenteaza volanul care gliseaza dintr-o parte in alta a interiorului
  • Volanul gliseaza pe o sina
  • Masina este echipata cu doua seturi de pedale
  • Setul corespunzator se activeaza pe baza unor senzori
Distribuie pe Facebook

Constructorul suedez de automobile a inregistrat un patent, despre care spune el, ar fi util pentru masinile autonome. Este vorba despre un volan care gliseaza dintr-o parte in alta a interiorului.

Industria auto este intr-o continua dezvoltare. De la modele noi, facelift-uri, tehnologii care ajung pe modelele de serie si le fac soferilor viata mai usoara si condusul mai sigur, la inovatii care poate ajung in productia de serie sau poate nu.

Inginerii auto sunt cu siguranta inventivi. Spre exemplu, Volvo tocmai a inregistrat un patent pentru un sistem care permite volanului sa gliseze dintr-o parte in alta a interiorului.

Patent Volvo pentru volanul glisant

Miscarea volanului se realizeaza pe o sina iar pentru a putea fi condusa de pe oricare parte, masina este echipata cu doua randuri de pedale. Activarea setului corespunzator se face pe baza unor senzori care detecteaza unde este volanul.

Asa cum era de asteptat, intreaga tehnologie se bazeaza pe componente drive-by-wire, pe scurt niste sisteme electronice care le inlocuiesc pe cele mecanice.

Patent Volvo pentru volanul glisant

Si acum vine intrebarea pe care sigur ti-ai pus-o deja in minte: unde ar fi util un asemenea sistem? Pai sa vedem. O aplicatie ar putea fi masinile care sunt conduse des atat in tarile cu volan pe dreapta cat si in cele cu volanul pe partea stanga.

Concret, inainte sa treci Canalul Manecii tii volanul pe stanga si cand ajungi in Marea Britanie nu trebuie sa schimbi masina sau sa te chinui sa conduci cu volanul pe partea stanga. Il muti rapid pe dreapta si ai terminat balciul.

Patent Volvo pentru volanul glisant

Volvo sustine insa ca o asemenea tehnologie ar putea fi mai utila pentru masinile autonome. Exemplul dat de suedezi este un blocaj in trafic, caz in care soferul muta pur si simplu volanul in dreapta pentru a avea mai mult confort, in timp ce masina se conduce singura.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Inovatii auto DATA PUBLICĂRII: 6 Octombrie 2020