Volvo va realiza cel mai amplu test pentru masini autonome in conditii de trafic reale

Volvo va realiza cel mai amplu test pentru masini autonome in conditii de trafic reale
  • Volvo va realiza cel mai amplu test pentru masini autonome
  • Testul se va desfasura in conditii de trafic reale, in Suedia
  • Proiectul "Drive Me" debuteaza in cursul anului viitor
Distribuie pe Facebook

Volvo a anuntat ca va lansa cel mai amplu test cu masini autonome desfasurat in conditii reale de trafic peste numai trei ani, in 2017. Proiectul, numit "Drive Me", va implica 100 de astfel de autoturisme si se va desfasura in orasul suedez Gothenburg.

"Drive Me" este o initiativa comuna a companiei auto si a autoritatilor suedeze, iar masinile vor fi folosite "pe drumurile publice in conditii de sofat de zi cu zi", pe o distanta de 50 de kilometri "de sosele tipice pentru persoanele care fac naveta, autostrazi si cozi frecvente", informeaza Volvo.

Desi testul propriu-zis are loc in 2017, proiectul "Drive Me" debuteaza anul viitor, in 2014, cu o cercetare de piata si cu dezvoltarea tehnologiei necesare. Apoi, se va axa pe dezvoltarea unei interfete prietenoase cu utilizatori.

"Scopul nostru este ca masina sa poata face fata cu succes, singura, in toate scenariile de trafic posibile, inclusiv acela in care paraseste soseaua si gaseste un loc de parcare in cazul in care soferul nu poate sa conduca", a explicat specialistul tehnic in cadrul Volvo Car Group, Erik Coelingh.

Volvo afirma ca autoturismele implicate in programul pilot sunt definite ca "masini extrem de autonome", iar acest lucru inseamna ca respectivul autoturism "poate merge singur de cate ori soferul doreste acest lucru. Acesta din urma va putea prelua controlul doar ocazional, dar cu o perioada de tranzitie suficient de confortabila.".

Intentia producatorului auto este ca soferul sa poata pleca de langa masina, iar aceasta sa poate fi capabila sa isi gaseasca singura loc de parcare si sa se parcheze. Noile prototipuri de masini autonome ale companiei suedeze vor fi bazate pe noua arhitectura a brandului Volvo - Scalable Product Architecture (SPA).

Pana la testul Volvo, britanicii din oraselul Milton Keynes vor fi primii pasageri care vor beneficia de avantajele sistemului autoturismelor autonome. Google a dezvoltat deja o astfel de masina in SUA, iar Nissan a promis ca pana in 2020 va lansa mai multe modele care se conduc singure.

Distribuie pe Facebook
mai multe