Dacii necunoscute: Dacia 1310 M, autoturismul care functiona pe metanol in 1979

Dacii necunoscute: Dacia 1310 M, autoturismul care functiona pe metanol in 1979
  • Masina avea doua rezervoare de carburant
  • Puterea era tot de 56 cp ca o Dacie 1310 de serie
  • Consumul minim la 40 km/h era de 1.9 l de benzina + metanol
Trimite unui prieten

Unul din primele proiecte ale uzinei Dacia de la Colibasi, actualul Mioveni, menit sa dea nastere unui autoturism economic, a luat nastere in 1979. E vorba de Dacia 1310 M, primul automobil autohton gandit sa functioneze cu metanol.

In 1979, in cadrul expozitiei EREN din Bucuresti, adica "Expozitia Realizarilor Economiei Nationale", au fost lansate mai multe modele de automobile si vehicule romanesti. Noutatile erau camioanele Carpati, Bucegi, DAC si ROMAN produse la Brasov, vehiculele de teren ARO-24 si ARO-10 produse la Campulung in diverse variante, dar si cele mai noi automobile de pasageri. Mai exact, la EREN 1979, s-a facut oficial lansarea noului brand de masini Oltcit care a prezentat doua variante: cu motorizare de 650 cmc si 36 cp si motorizare de 1130 cmc si 56 cp. Noile automobile Oltcit urmau sa se produca incepand cu 1980.

Pe langa vehiculele de mai sus, la EREN Uzina Dacia de langa Pitesti a adus cateva noutati. Cea mai mare fiind noua Dacie 1310, adica o Dacia 1300 restilizata, cu noutati pe partea estetica exterioara si interioara, dar si cu noi motoare mai eficiente. Ea s-a prezentat in variantele de caroserie berlina si break in cadrul expozitiei, urmand ca varianta 1304, adica papuc, sa fie lansata in anul urmator.

Tot la EREN si-au facut debutul si doua vehicule interesante. Cel mai cunoscut fiind Dacia Brasovia Sport, o masina construita la Dacia Service Brasov, vehiculul care a reprezentat baza masinii de serie denumita Dacia 1310 Sport. In plus, pe langa Dacia Brasovia a mai fost lansat un model extrem de interesant: Dacia 1310 M.

Dacii necunoscute: Dacia 1310 M, autoturismul care functiona pe metanol

Dacia 1310 M a fost un automobil construit pentru un singur scop: reducerea consumul de benzina. Masina a fost realizata la Pitesti de catre un colectiv de ingineri priceputi specializati pe proiecte speciale si era dotata cu motor de 1289 cmc, cel de pe Dacia 1300 si 1310 normala, care producea tot 56 cp ca masina de serie. Motorul functiona cu benzina si metanol, stocate in rezervoare separate, "intalnirea" avand loc in camera de amestec a carburatorului. In plus fata de o masina normala, Dacia 1310 M are un rezervor suplimentar dotat cu pompa electrica pentru admisia si refularea acestuia si a unei modificari a carburatorului: o camera de nivel constant, suplimentara, ce alimenteaza camera de amestec.

Se pare ca la acea vreme, pretul benzinei era mai mare decat cel al metanolului. Asa ca cei de la fabrica au reglat carburatorul astfel incat sa consume mai mult metanol decat benzina. Consumul anuntat de inginerii Dacia era: 1.9 l de benzina + 4.3 l metanol la o viteza de 40 km/h, 2.5 l benzina + 5.4 l metanol la 60 km/h, 4 l benzina + 6.25 l metanol la 100 km/h si 5.8 l benzina + 6.5 l metanol la 120 km/h.

Din pacate, Dacia 1310 M a fost doar un exercitiu facut de inginerii Uzinei Dacia, pentru a demonstra ca stiu meserie. De fapt, la EREN 1979 a fost prezent Nicolae Ceausescu, cel care a inspectat toate realizarile marilor producatori, asa ca cel mai probabil acest proiect a fost special conceput pentru placerea sa vizuala. Oricum, in realitate, un asemenea automobil care utiliza motorul de serie, dar mergea pe metanol amestecat cu benzina, ar fi dus la stricarea prematura a elementelor interne din motor. Cu siguranta, viata unui asemenea propulsor era mai scurta decat cea a unuia care functiona doar pe benzina.

Pe langa Dacia 1310 M, la expozitiile din Bucuresti, EREN sau TIB, Dacia a mai prezentat si alte proiecte inedite: Dacia 1310 TDE si Dacia 1410 Economic.

Trimite unui prieten