10 avantaje si dezavantaje cand mergem cu o masina care NU e pe numele nostru

10 avantaje si dezavantaje cand mergem cu o masina care NU e pe numele nostru
  • Conform legii, noul proprietar este obligat sa treaca masina pe numele sau in 30 de zile
  • Orice sofer poate circula fara probleme cu un automobil care este pe alt nume
  • Proprietarii din acte intampina probleme din cauza noilor cumparatori
Distribuie pe Facebook

Din pacate, legislatia din Romania este facuta incredibil de prost. Atunci cand vinzi o masina, nu il obliga nimeni pe noul proprietar sa treaca documentele masinii pe numele sau. Asa ca nu trebuie sa ne mire ca 4 din 10 soferi din Romania circula cu un automobil care nu este pe numele lor.

Una din problemele legislative ale Romaniei se refera la inmatricularea automobilelor. Nu mai este ca pe vremuri, sa mergi la politie de mana cu noul cumparator, asigurandu-te astfel ca de acum masina este pe alt nume. In ziua de azi, de ani buni incoace, tranzactia se face mai simplu, dar extrem de prost din punct de vedere legislativ. Adica fara cap si logica: vanzatorul face un contract cu noul cumparator, o scoate din evidenta de la circa financiara si noul cumparator o trece sau nu pe propriul nume. Daca nu o face, exista anumite probleme. Dar si avantaje, din pacate, doar pentru el...

Dezavantaje cand circuli cu o masina care nu este pe numele tau

Nu primesti despagubiri de la asigurator

Daca conduci o masina care, in acte, are alt nume decat cel din buletinul tau, ai o serie de probleme serioase. In primul rand, daca vei fi lovit de o alta masina, din vina altui sofer, asigurarea RCA a acestuia nu-ti va acorda nicio despagubire. Asta este inca o portita pe care au gasit-o asiguratorii ca sa mai salveze niste bani. Pentru ca, atunci cand te duci la constatator ca sa faci dosarul de dauna, trebuie sa fie prezent cel din carte si talon. Sau un imputernicit cu procura notariala. Dar, de cele mai multe ori, cei care conduc masini fara sa fie pe numele lor nu detin procura. Si au surprize, atunci cand vreun dobitoc ii loveste din greseala, ca trebuie sa faca reparatia masinii din propriul buzunar.

Poti ramane fara masina

Din punct de vedere lega, contractul de vanzare-cumparare realizat la un ghiseu care se ocupa cu acte auto nu are nicio valoare. Dar absolut niciuna! Vanzatorul masinii, din diferite motive, fie ca a primit amenzi acasa de la noul posesor, fie ca are probleme cu politia din cauza masinii vandute, se poate duce oricand la politie si sa declare masina furata. Chiar daca noul cumparator detine talonul si cartea masinii, titularul acestora poate scoate altele si poate declara masina furata pentru a o recupera. Neintelegeri de acest gen sunt de obicei rezolvate in instanta, pentru ca pot aparea martori de ambele parti care vor spune ca masina a fost vanduta legal. Insa legal inseamna ca noul posesor sa o fi trecut in termen de 30 de zile pe propriul nume. Deci, daca nu e pe numele sau, masina poate fi usor declarata furata, noul cumparator neavand nicio dovada legala ca ii apartine.

Nu iti poti recupera talonul

Sa zicem ca faci vreo tampeni in trafic, ca esti prins cu folie neautorizata pe geam sau ca mergi cu becurile aprinse. Te opreste politia si iti retine talonul. Ce te faci? Ai doua variante: ori dai spaga pe loc ca sa nu ti-l ia, ori ramai fara el de tot. Numai titularul din acte, pe baza buletinului, poate ridica talonul. Daca nu ai procura notariala, nu il poti recupera. Si, daca ai ramas fara talon, altul nu mai poti scoate de la politie... Singura varianta, cand te stii cu musca pe caciula, este sa ii spui agentului de la rutiera care te opreste ca ai uitat talonul acasa si risti amenda pentru ca nu detii toate actele la tine.

Nu poti iesi cu masina din tara

O masina care nu este pe numele tau are voie sa mearga doar pe teritoriul Romaniei. Poti iesi din tara cu un autoturism care alt nume in acte doar daca ai procura pe numele tau. Daca insa ai cumparat masina si nu ai asa ceva, poti intampina probleme. De obicei, nu te intreaba nimeni de sanatate, dar daca dai peste vreun vames cu exces de zel, nu neaparat in Romania, ci in alta tara, care te ia la intrebari, risti sa te intorci din drum aiurea.

Este mai greu de vandut

Cand cumperi un automobil dar nu il treci pe numele tau, fisa fiscala cu radierea de la financiar ramane pe numele tau. Dar tu, daca nu o bagi in evidenta la unitatea de care apartii ca sa platesti impozit, atunci cand o vei vinde, cel care o ia nu va putea la randul sau sa o treaca pe numele lui. Adica, in caz ca doresti sa o vinzi, va trebui sa o introduci la financiar, sa platesti impozitul pe perioada integrala de cand ai cumparat-o, dupa care sa o scoti si sa faci o noua fisa fiscala pe numele viitorului proprietar. Dar, de obicei, masinile care circula pe alte nume nu sunt trecute nici la financiar din diverse motive: impozit mare, taxa de inmatriculare, etc. Asa ca nimeni nu o va mai inscrie la circa financiara doar ca sa o scoata in cateva ore si sa plateasca sume colosale de bani.

Avantaje cand circuli cu o masina care nu este pe numele tau

Nu platesti impozit

Cel mai important avantaj, cand mergi cu o masina pe alt nume, este ca nu platesti impozit. Teoretic, o poti baga la financiar pe numele tau, insa majoritatea celor care cumpara automobile si le lasa pe numele vechiului proprietar nici nu le trec in evidenta fiscala. Nu e de mirare ca pe sosele circula un numar urias de autoturisme cu motoare mari, de peste 3 litri, ramase pe cine stie ce nume, scoase de la financiar si pentru care nu plateste nimeni vreun impozit. Poate ca nu este un avantaj corect sau moral, ci trebuie sa mergi cu o masina pe care ti-o permiti, insa impozitele la motorizarile mari sunt exagerate si total nejustificate.

Nu primesti amenzi de la politie

Un alt avantaj, chipurile avantaj, este faptul ca daca dai peste un radar fix prin tara, amenda primita se va duce la proprietarul din acte. Adica nimeni de la politie nu stie ca tu esti noul posesor, daca nu apare numele tau in carte si talon. Insa, aici pot aparea probleme: daca masina este deja la a 3-a mana si tu, ca sofer, nu te stii cu posesorul din acte, acesta se poate supara ca primeste amenzi si poate declara masina furata: singura lui metoda de atac. Sau, si mai rau, poate scoate un set de placute de inmatriculare noi, poate obtine un certificat de casare de pe piata neagra si poate declara masina ca radiata din circulatie. Si tu, sa te trezesti la un moment dat, ca esti oprit de politie si ti se confisca masina ca nu figureaza ca inmatriculata.

Nu primesti amenzi de rovinieta

Cea mai mare problema pentru vanzatorii de buna credinta care vand masina unor indivizi care nu le trec pe numele lor este si avantajul noilor posesori. Camerele de rovinieta sunt din ce in ce mai multe pe strazile patriei, iar cei care merg cu masini pe alte nume si uita sa-si faca rovinieta nu primesc nicio amenda acasa. Deoarece, legea fiind asa de prost facuta, chiar daca tu, un vanzator de buna credinta faci toate etapele normale vanzarii si scoti fisa fiscala, rovinieta vine la cel care figureaza in carte si talon. Asadar, daca ai o masina pe alt nume, poti sa iei toate camerele de rovinieta din lume, ca nu vei primi nicio amenda. Acestea se vor duce insa la cel din acte, care, asa cum aminteam si mai sus, poate face o serie de activitati pentru a te lasa fara masina.

Nu platesti taxa de inmatriculare

Motivul principal pentru care masinile nu sunt trecute pe numele cumparatorului este taxa de inmatriculare, adica timbrul de mediu. O masina relativ noua, din 2007, poate avea taxe de inmatriculare de 1500 de Euro. Noul posesor, ca sa nu o plateasca, o lasa pe numele vechi din acte si circula cu ea asa fara probleme si in completa legalitate. Deci, pe scurt, cand cumperi o masina si o lasi pe numele din acte nu te intereseaza taxa de inmatriculare.

Poti plati asigurare mai ieftina

Un alt avantaj relativ este cel referitor la asigurare. Si asta pentru ca asigurarea RCA se face numai pe numele celui din talon, indiferent de cine conduce masina. O prostie, dar asta este... Asadar, poti sa cumperi o masina si sa o lasi pe numele din talon care ii apartine unui sofer in varsta. Mai precis, poti sa circuli cu o masina, chiar daca tu ai 18 ani, care este pe numele unui batran de 60 de ani. Asadar, atunci cand faci RCA-ul masinii, vei plati vreo 260 de lei pe tot anul, pentru ca soferul este pensionar si in varsta, iar daca ar fi fost pe numele tau, ai fi platit nu mai putin de 1200 de lei pentru aceeasi perioada. Dar, la fel de bine, se poate intampla si reversul medaliei: tu sa ai 40 de ani si sa cumperi o masina care este pe numele unui baiat de 20 de ani. Asa ca vei plati asigurare mai mare pe numele sau, decat daca era pe numele tau...

Distribuie pe Facebook
mai multe