Actiunile politiei rutiere filmate in trafic: actioneaza corect sau abuzeaza?

Actiunile politiei rutiere filmate in trafic: actioneaza corect sau abuzeaza?
  • Politia Rutiera incaseaza din amenzi peste 20.000 de lei dupa fiecare actiune
  • Numerele de inmatriculare ale masinilor nu sunt mereu blurate
  • Politistii stau de multe ori la panda in locuri strategice
Distribuie pe Facebook

Politia Rutiera din Romania a publicat pana acum 4 filme realizate in trafic. E vorba de o actiune locala in Bucuresti care vizeaza neregulile soferilor. La aceasta actiune participa o autospeciala fara insemne specifice si o motocicleta care opreste autoturismele. Insa, opinia publica este impartita. Desi majoritatea spun ca actioneaza corect, sunt si multe semne de intrebare referitoare la "corectitudinea" acestor actiuni.

Foarte multa lume, inclusiv noi, am sustinut inca de la inceput aceste actiuni ale Politiei Rutiere si le-am promovat ca fiind un bun mijloc de stopare a ilegalitatilor din trafic. E clar ca soferii din Romania, dar mai ales cei din Bucuresti, s-au obisnuit sa incalce legea, bazandu-se pe faptul ca nu exista politisti in intersectie sau la sosele. In momentul in care soferii nu vad nicio masina cu insemne in jurul lor, incep sa-si faca de cap: sa nu acorde prioritate, sa treaca pe rosu, sa depaseasca refugiul de tramvai, sa nu semnalizeze directia de mers, sa o ia pe contra-sens si multe alte nereguli. Motiv pentru care a aparut si aceasta metoda noua de surprindere in trafic "pe ascuns" a celor care vor sa fenteze regulile de circulatie.

Sunt filmati si amendati doar oameni simpli, nu smecherii cu BMW

Multa lume a observat din filmele politiei ca protagonistii sunt in general oameni simpli, cu masini accesibile, cu o situatie financiara normala. Multi dintre cei care sunt amendati si filmati sunt taximetristi. Nu are nimeni, nimic, impotriva aplicarii legii in cazul celor care nu o respecta. Foarte bine ca se dau amenzi celor care gresesc, insa problema e alta: amenzile nu prea se dau transparent si tuturor. In viata de zi cu zi, asa cum o vedem cu totii in jur, cei care incalca cele mai grave reguli de circulatie si cel mai flagrant, sunt acei "smecheri" cu masini scumpe, eventual cu folie si pe parbriz sau litere despartite. Daca mai punem si niste flash-uri sau girofaruri luate din targ, gata, avem o masina de interventie care are prioritate mai mare ca SMURD-ul.

Problema semnalata de zecile de mii de oameni care au vazut aceste filme este ca pana acum, nu am observat sa apara in clipurile politiei si astfel de masini. Ce naiba, incalca legea numai taximetristii si soferii de la curier, de dubite sau loganistii? Chiar in zecile de zile din timpul actiunilor nu a fost surprins niciun smecheras cu vreun X6 care sa mearga pe sina de tramvai?

Asta pana acum. Pentru ca in ultimul clip publicat de cei de la Rutiera, apar in sfarsit doua masini scumpe: un BMW X3 si un BMW Seria 5. Este un inceput. Insa sfatul nostru catre Politia Rutiera este sa ne arate mai mult din realitate. Adica ne-am dori sa vedem ca legea este aplicata pentru toata lumea, nu doar pentru cei care nu primesc "ajutor telefonic" la fata locului cand sunt opriti. In mersul zilnic, realitatea ne arata ca cei care fac ilegalitati grave conduc masini scumpe, nicidecum doar oameni simpli. Pe acestia ne-am dori sa-i vedem trasi la raspundere si nu stersi de pe cardul camerei de inregistrare, pe motiv ca sunt bazati, ca au sticker cu MAI in parbriz, ca au fata de interlop sau ca taticu' este coleg cu baiatul de pe motocicleta.

Statul la panda in locuri cunoscute pentru nereguli

Am vazut in filmele celor de la Politia Rutiera multe autoturisme care erau inregistrate incalcand legea in timp ce autospeciala politiei statea pe loc, la panda, la vanatoare, asteptand sa pice vreun "musteriu" in capcana. Acest lucru este discutabil, deoarece in cele din urma, legea incalcata ramane incalcata, chit ca soferul a fost prins intamplator sau a picat in capcana. Problema este alta.

Din pacate, politistii de la rutiera isi fac treaba doar pe jumatate. Pentru ca infrastructura drumurilor din Romania este facuta prost sau e inexistenta, motiv pentru care soferul este impins sa incalce regula de circulatie. De exemplu, ca sa ajunga in spatele blocului propriu, acolo unde are loc de parcare, un sofer are doua variante: fie sa mearga pana in capatul strazii, la 2 kilometri, ca sa intoarca in sensul giratoriu legal, fie face stanga desi semnul arata obligatoriu la dreapta sau inainte. Evident, alege cea mai usoara varianta, dar cea mai riscanta.

In momentul in care politistii stau la panda intr-un loc in care infrastructura proasta ii obliga pe soferi sa incalce legea, cum sunt multe cazuri in ultimul clip postat de politie, amenda data este sub semnul intrebarii. Din doua motive: politistii sunt lenesi, fac economie la carburant, nu patruleaza si asteapta sa pice careva in capcana, iar soferul poate sa faca contestatie pentru ca politistul nu ii ofera o alternativa la problema lui - cum sa ajunga acasa, daca nu incalcand legea.

Sfatul nostru catre politistii care fac aceste actiuni este sa limiteze statul la panda numai pentru cazurile in care ii pandesc pe cei care trec pe rosu. Pentru ca trecerea pe culoarea rosie a semaforului nu are nicio scuza.

Si Politia Rutiera incalca legea, alaturi de soferi!

Am vazut multe comentarii la filme in care lumea era nemultumita de faptul ca, la randul lor, politistii incalca legea. In filme apare masina de politie oprita pe trecerea de pietoni, apare motocicleta oprita pe banda a doua blocand traficul, autospeciala mergand pe contra-sens sau calcand liniile duble continue. Corect, este o incalcare a legii. Dar nu si in momentul in care agentii sunt in misiune. Asadar, despre acest subiect suntem de partea politiei si sustinem aceste "ilegalitati" din partea lor, daca prin aceste actiuni desfasurate in siguranta nu incomodeaza alti soferi si duc la sanctionarea celor care gresesc.

Taximetristii - tinta principala a politistilor

Nu exista filme venite din partea Politiei Rutiere care sa nu aiba cel putin un sfert din masinile filmate de taximetrie. Acest lucru este bun, deoarece in Bucuresti, taximetristii se pare ca merg in legea lor, fara sa aiba reguli de circulatie la fel ca toti ceilalti soferi si fara sa le pese de alti participanti la trafic. Taximetristii opresc in orice intersectie, acolo unde nu e voie, pe orice trecere de pietoni, blocheaza orice banda punand masina pe avarii, nu semnalizeaza, nu dau prioritate nici la masini, nici la pietoni si trec cu veselie pe rosu. Cat despre starea tehnica a masinilor, nu mai spunem nimic...

Insa taximetristii sunt oameni simpli, cu venituri modeste, care nu prea sunt fericiti in momentul in care primesc o amenda pentru ca asteapta intr-un loc nepermis un client. Lasand la o parte faptul ca amendezi un sofer destul de sarac, problema principala cu taximetristii este alta. Infrastructura ii loveste din plin si pe ei, deoarece nu exista destule spatii dedicate parcarii de taxiuri, in care acestia sa poata astepta comenzile in legalitate.

Sfatul nostru pentru Politia Rutiera este sa ii amendeze pe taximetristii care abuzeaza de culoarea mainii lor si se cred stapanii soselelor, dar sa ii menajeze pe cei care parcheaza masinile in locuri nepermise, deoarece nu este vina lor ca statiile de taxi lipsesc cu desavarsire.

De ce nu se filmeaza masinile din locurile "fierbinti" in care se produc accidente?

Exista multe intersectii "negre" in Bucuresti, locuri in care au periodic loc accidente si mor oameni. Daca se doreste, acea intersectie poate fi regandita si semnele de circulatie sau semafoarele imbunatatite. Daca acest lucru nu se face, si, sa fim sinceri, nu prea se face, ar trebui sa intre in joc politia. Si sa monitorizeze constant aceste locuri predispuse la accidente si la pierderi de vieti omenesti, nu orice straduta laturalnica pe care se opreste autospeciala la panda.

Propunerea noastra pentru Politia Rutiera care continua aceste actiuni "undercover" este sa revizuiasca traseul pe care merg si sa insiste in locurile periculoase, in care orice greseala facuta de un sofer poate fi fatala.

Sondaj

Crezi ca actioneaza corect Politia Rutiera cu masina fara insemne si motociclistul care sta ascuns?

Pe final, ca si o concluzie, avem un mesaj pentru Politia Rutiera: ne-am dori cu totii sa continuati aceste actiuni pe care noi le sustinem cat putem si promovam un condus cat mai sigur si in deplina legalitate pe strazile din Romania. Insa ne-am dori ca aceste actiuni sa fie transparente, sa fie corecte si egale pentru toata lumea. Am vrea sa vedem ca sunt sanctionati si soferii smecheri care se bazeaza pe relatii si nu tin cont de lege, si fotbalistii care merg cu 100km/h pe sina de tramvai in plin trafic, si vedetele care ocolesc scuarul de tramvai, dar si acei politisti care nu tin cont de lege, desi nu sunt in misiune.

Sondaj

Ce crezi ca ar trebui sa faca Politia Rutiera ca sa devina o actiune de succes total?

VOT MULTIPLU! - poti selecta mai multe optiuni

Distribuie pe Facebook
mai multe