Adio ITP pe naspa? Statiile ITP, obligate sa inregistreze video inspectia incepand cu 20 mai 2018

Adio ITP pe naspa? Statiile ITP, obligate sa inregistreze video inspectia incepand cu 20 mai 2018
  • Obligativitatea incepe de la 20 mai 2018
  • Inregistrarile trebuie sa fie stocate 6 luni
  • RAR poate oricand cere verificarea video
Distribuie pe Facebook

Pana acum, practica de a face ITP la vehicule in stare destul de proasta, contra unei mici "atentii", era la ordinea zilei. Se pare ca cei de la RAR doresc sa opreasca acest fenomen si ii obliga pe toti operatorii statiilor de ITP autorizate sa aiba un sistem video de inregistrare.

Desi initial se dorea ca aceasta reglementare sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017, abia acum va intra in vigoare, pentru ca toate statiile ITP au avut la dispozitie timp sa-si monteze camere video. Registrul Auto Roman ii obliga astfel pe operatorii de statii ca de la 20 mai 2018 sa aiba functional un sistem video HD format din minimum 2 camere video si un DVR, dispozitiv de inregistrare si stocare.

Filmarile tuturor activitatilor de ITP ar urma sa fie inregistrate de camerele video si stocate pentru 6 luni de catre operator. La cererea RAR, operatorul trebuie sa puna la dispozitie inregistrarea cu efectuarea inspectiei tehnice.

Aceasta masura a fost luata de RAR dupa ce au fost mai multe cazuri in care vehicule cu ITP valabil au provocat accidente grave, iar expertiza ulterioara a concluzionat ca, de fapt, starea tehnica era una extrem de precara. Cu alte cuvinte, multe vehicule circula pe strazile din Romania cu ITP valabil, insa in realitate starea tehnica poate duce la accidente mortale. Cele mai grave sunt problemele legate de elementele de frana si directie.

Conform Avocatnet.ro, sistemul trebuie instalat astfel incat sa asigure inregistrarea continua a activitatilor desfasurate pe linia de ITP si asigura urmatoarele functionalitati:

- să permită vizualizarea tuturor înregistrărilor realizate pe un ecran corespunzător şi accesibil inspectorului RAR;
- să permită înregistrarea şi vizualizarea pe fluxul de ITP a vehiculului inspectat, a culorii exacte a acestuia şi a plăcii/plăcilor cu numărul de înmatriculare, indiferent de condiţiile de iluminare existente;

- să permită înregistrarea activităţii de pe linia de ITP pe durata maximă de funcţionare, respectiv de luni până vineri între orele 8.00 şi 20.00 şi sâmbăta între orele 8.00 şi 14.00;
- să permită înregistrarea şi vizualizarea corespunzătoare a indicaţiilor afişajului/afişajelor analogic/analogice sau a indicatoarelor analogice ale standului/standurilor de frânare instalate pe linia de ITP;
- să permită stocarea înregistrărilor realizate, vizualizarea lor selectivă pe toată durata stocării şi ştergerea automată a înregistrărilor realizate după şase luni de la data preluării lor.

Distribuie pe Facebook
mai multe