Adio spaga! Convorbirile politistului cu soferul vor fi inregistrate si filmate

Adio spaga! Convorbirile politistului cu soferul vor fi inregistrate si filmate
Zilele in care scapam de orice amenda cu cate 50-100 de lei plasati strategic in talon par sa apuna. Si asta pentru ca politia rutiera are un proiect inspirat din alte tari care presupune ca fiecare politist sa aiba un microfon prin care se vor inregistra toate discutiile cu soferii. Mai pe scurt, adio intelegere pentru spaga!
Distribuie pe Facebook

Adio spaga!

Conform site-ului puterea.ro, Inspectoratul General al Politiei va achizitiona dispozitive de inregistrare audio si video. Acestea vor fi montate pe masinile Politiei Rutiere, iar agentii vor avea lavaliere cu ajutorul carora vor inregistra discutiile cu soferii. Astfel de dispozitive sunt folosite si de politistii americani, dar si de germani, olandezi sau englezi.

Surse din cadrul Directiei de Politie Rutiera au declarat pentru "Puterea" ca, in curand, se vor achizitiona dispozitive de inregistrare audio-video care vor fi montate pe echipaje. "Sistemul nu este nou, el deja functioneaza pe masina Lotus Evora S care patruleaza pe A2. Pe aceasta masina avem o camera video si un microfon care poate capta de la o distanta de 30 de metri ceea ce se discuta in masina urmarita sau oprita", au declarat sursele.

"Ideea pentru echiparea politistilor cu lavaliere nu este a noastra. Ne-am inspirat si noi de la alte politii din lume care au avut probleme de coruptie. Astfel, stiindu-se inregistrat, politistul nu va mai cadea la pace cu soferul in schimbul unei atentii, si nici conducatorul auto oprit nu va mai apela la pile. Mai mult, aceste dispozitive ne vor ajuta sa combatem si abuzurile comise de unii agenti constatatori", au adaugat sursele. Surse din cadrul Directiei Generale Anticoruptie au declarat ca aceste dispozitive sunt foarte bune. "Daca un sofer greseste si ii ofera mita politistului, inregistrarea pote fi proba in proces pentru dare de mita. Este adevarat ca exista si agenti constatatori care fac abuz in serviciu, si avem destule plangeri in acest sens. Acestea au fost inaintate Parchetului.

Insasi legislatia care ofera politistului posibilitatea interpretarii faptei, in functie de gravitate, daca poate da sau nu avertisment sau poate stabili o pedeapsa mai mica, ar trebui schimbata. Atunci nu ar mai exista negocieri intre politist si sofer. Ai trecut pe rosu, stai pe bara trei luni. Asa zice la lege. Nu in fuctie de interpretari, ci in functie de fapta", au declarat surse din DGA. "Pe de alta parte, astfel de dispozitive ne-ar ajuta sa clarificam anumite aspecte. Daca motociclistul ranit la Cernavoda in timp ce urmarea o masina avea un astfel de dispozitiv montat, atunci stiam exact ce s-a intamplat acolo", au conchis surse din cadrul Directiei de Politie Rutiera.

In concluzie, politia rutiera are bani de astfel de achizitii. Nu se stie daca au fost dobandite prin Fonduri Europene sau e vorba de o cheltuiala interna. Cert este ca daca absolut toate echipajele din trafic ar trebui sa fie dotate cu asemenea dispozitive, pretul total ar ajunge undeva pe la cateva milioane de Euro. Asta in conditiile in care nu au incetat protestele impotriva disponibilizarilor pe motiv de lipsa a banilor.

Sondaj

Esti de acord cu inregistrarea si filmarea conversatiilor politist-sofer?

Distribuie pe Facebook
mai multe