Ai primit puncte de penalizare? In curand ai putea sa le rascumperi

Ai primit puncte de penalizare? In curand ai putea sa le rascumperi
  • Un punct de penalizare va fi egal cu un punct de amenda
  • Ce soferi nu isi pot rascumpara punctele de penalizare
  • Cand primesti puncte de penalizare si cand expira ele
Distribuie pe Facebook

Propunerile de schimbare a Codului Rutier prevad si introducerea unui articol ce ar permite rascumpararea punctelor de penalizare. Conform acestuia, soferii care au ramas fara permis vor putea sa-si plateasca punctele si sa isi pastreze carnetul.

Un punct de penalizare va fi egal cu un punct de amenda

Daca permisul iti este indispensabil si ai acumulat prea multe puncte vei putea, conform propunerilor din noul Cod Rutier, sa platesti punctele si sa eviti astfel suspendarea carnetului de sofer.

Valoarea punctului de penalizare va fi egala cu cea a unui punct de amenda. Ea este stabilita in functie de salariul minim brut si valoreaza 10% din el.

Pentru ca venitul minim pe economie este acum de 1.050 de lei, punctul de amenda si cel de penalizare au o valoare de 105 lei. El va creste insa la 125 de lei incepand cu luna mai a anului acesta, cand salariul minim va ajunge la 1.250 de lei.

Proiectul noului Cod Rutier este depus la Senat si se afla in dezbatere publica. El prevede mai multe schimbari, printre care si amendarea soferilor "agresivi" in trafic, dar si aceea a rascumpararii punctelor de amenda.

Capitolul IX din Cod este dedicat restituirii permisului de conducere si cuprinde tocmai aceasta propunere:

"Art.401 – (1) Fiecare punct de penalizare aplicat poate fi rascumparat pana in momentul in care a intervenit de drept, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, ca masura administrativa, iar contravenientul face dovada achitarii amenzii contraventionale aplicate prin procesul-verbal respectiv
(2) Un punct de penalizare reprezinta valoric un punct amenda."

Ce soferi nu isi pot rascumpara punctele de penalizare

In lege exista si limitari ale acestei posibilitati. Nu toti soferii vor putea sa plateasca pentru penalizari. Cei care au mai putin de un an de cand au obtinut carnetul de sofer sau de la ultima suspendare nu se vor putea bucura de acest drept.

Iata ce alte limitari mai are legea:

"Art.402 - Rascumpararea punctelor de penalizare nu se poate aproba atunci cand contravenientul:

a) a obtinut permis de conducere cu cel putin un an inainte de savarsirea faptei pentru care s-au aplicat puncte de penalizare;
b) in ultimele 12 luni de la data aplicarii punctelor de penalizare contravenientul a avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule;
c) a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale iar prin procesul-verbal de constatare a contraventiei au fost aplicate si puncte de penalizare
d) impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei prin care s-au aplicat si puncte de penalizare a fost introdusa plangerea contraventionala."

Cand primesti puncte de penalizare si cand expira ele

Permisul de conducere iti este suspendat pentru o luna odata ce acumulezi 15 puncte de penalizare. Politia iti poate ridica permisul pentru doua luni daca ai acumulat inca 15 puncte in urmatoarele 12 luni de la data expirarii primei suspendari.

Punctele se sterg la fiecare 6 luni daca nu ai mai acumulat altele noi si odata ce ti se suspenda carnetul sunt sterse cele 15 si reincepi de la zero. La incalcarea regulilor de circulatie vei primi punctele de penalizare pe langa amenda. Politistii acorda cel putin 2 puncte de penalizare si cel mult 6.

2 puncte se acorda celor care nu folosesc in mod corect luminile de drum cand intalnesc un alt autovehicul care circula din sens opus, dar si celor care vorbesc la telefonul mobil atunci cand conduc, celor care uita de centura de siguranta si soferilor care depasesc viteza cu 10 - 20 km/h peste limita legala.

Cele mai multe puncte de penalizare - 6 - primesc cei care incalca legea in mod flagrant - daca nu opresti la semnalul politistului, depasesti cu 41 - 50 km/h viteza legala, stationezi sau parchezi pe autostrada in alte locuri decat cele amenajate special pentru asta.

Si patrunderea intr-o intersectie cu semafoare daca prin asta se produce blocarea circulatiei in interiorul intersectiei iti aduce maximul de puncte de penalizare.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 3 Februarie 2016