Ai voie sa fumezi in masina personala? Cum sta treaba cu tigara electronica?

Ai voie sa fumezi in masina personala? Cum sta treaba cu tigara electronica?
  • Taximetristii si clientii lor nu au voie sa fumeze in masina
  • Tigara electronica este interzisa la fel ca una cu tutun
  • Doar in masinile proprietate personala este permis fumatul
Distribuie pe Facebook

Cu noua lege anti-fumat lucrurile sunt destul de neclare, inclusiv pentru soferi. Cine are voie sa fumeze in masina, in ce masina si ce are voie sa fumeze? Unde intra tigara electronica?

Conform legii, in autoturismele de firma, inmatriculate pe persoana juridica, sau in care se face transport public de persoane, este interzis fumatul. Mai exact, daca esti sofer la curier, taximetrist, sofer de transport, camionagiu, sofer de autobuz, tramvai sau troleu, nu ai voie sa fumezi atunci cand te afli la volan. Singura solutie este sa opresti autoturismul intr-o parcare, sa iesi, sa fumezi sa pleci la final la drum.

In cazul soferilor de RATB, acestia nu mai au voie sa fumeze la volan si sunt obligati, daca nu se pot abtine, sa fumeze doar la capetele de linie, atunci cand fac pauza. Oricine este surprins de politie ca fumeaza la volan risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei. Daca soferii RATB sunt surprinsi insa de pasageri care ii filmeaza fumand in cabina, acestia risca desfacerea contractului de munca.

Cum sta treaba cu tigara electronica?

Multa lume are impresia ca va gasi solutia in tigara electronica. Lucru absolut gresit. Pentru ca in lege este interzisa actiunea de fumat, fara sa fie specificat ce fel de tigara este interzisa. Cu alte cuvinte, indiferent ca fumezi tigari obisnuite, de la Snagov la Kent, sau ca fumezi marijuana, narghilea sau tigara electronica, nu ai voie sa o faci la bordul masinilor care fac transport public sau in cele inmatriculate pe persoana juridica. In cazul TAXI-urilor, nici soferii, dar nici pasagerii nu au voie sa fumeze.

Cine are totusi voie sa fumeze la volan?

Singurii care au voie sa fumeze cand conduc sunt soferii propriilor automobile. Fiind la bordul unei proprietati personale, au voie sa fumeze cand conduc, atata timp cat nu au atentia atrasa si nu pun in pericol siguranta rutiera. In plus, soferii fumatori sunt obligati sa nu arunce pe geam mucurile de tigara, dand dovada de mare nesimtire, asa cum se intampla, din pacate, in Romania. Politia ar face bine si ar aplica amenzi si in acest sens, acestea fiind cuprinse intre 100 si 1000 de lei.

Distribuie pe Facebook
mai multe