Aplicatia prin care afli de la RAR cati kilometri si ce accidente a avut masina, inainte sa o cumperi

Aplicatia prin care afli de la RAR cati kilometri si ce accidente a avut masina, inainte sa o cumperi
  • ITP-ul se face anual la masinile de peste 12 ani
  • ASF va furniza date despre daunele masinii
  • Prin SMS, cumparatorul afla daca masina are kilometraj real
Distribuie pe Facebook

Registrul Auto Roman, impreuna cu cei de la ASF, doresc sa faca o aplicatie prin care orice cumparator poate afla o sumedenie de informatii despre un autovehicul rulat pe care acesta doreste sa-l cumpere. Cum ti se pare ideea?

De la 1 ianuarie 2018, orice automobil importat in Romania care ajunge la RAR pentru identificare este trecut intr-o baza de date in care se trece si kilometrajul. Datele sunt introduse intr-o baza de date care, la un moment dat, se va transforma intr-o sursa uriasa de informatii pentru cumparatorii de masini second-hand.

La aceasta baza de date vor contribui si asiguratorii prin ASF, adica Autoritatea de Supraveghere Financiara, oferind detalii despre accidente suferite de automobile. Mai precis, vor exista date despre toate mainile pentru care a fost emisa o despagubire, astfel incat un cumparator sa poata sti intregul istoric al accidentelor pentru un automobil.

Atat informatiile despre kilometri, preluate de RAR la primul ITP si de inginerii statiilor ITP la care masina isi face inspectia ulterior, cat si cele legate de daunele suferite de o masina, vor putea fi interogate foarte usor in functie de seria de sasiu. Momentan, proiectul este la nivel de comunicare prin SMS, adica un cumparator face o solicitare scrisa si in cateva minute primeste un mesaj cu toate aceste informatii. Insa in viitorul apropiat s-ar putea sa vedem o aplicatie de mobil care sa cuprinda toate aceste date, foarte usor de folosit de catre oricine.

Nu este deloc o idee rea, daca ne gandim la numarul urias de rable aduse de afara si inmatriculate in 2017 la noi in tara. Cum ar fi sa vedem pe internet, intr-un anunt, o masina care ne place, sa-i putem cere seria de sasiu vanzatorului, sa o verificam si sa vedem daca are sau nu kilometrajul real sau daca a suferit daune?

Aceasta veste menita sa imbunatateasca verificarea tehnica a parcului auto romanesc vine impreuna cu modificarea termenului de efectuare a inspectiei tehnice periodice. Masinile mai vechi de 12 ani sunt nevoite sa faca ITP-ul anual, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Foto: TurnulSfatului.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe