Atentie, Politisti Rutieri si soferi! Legea se schimba tacit si Politia Locala devine Rutiera!

Atentie, Politisti Rutieri si soferi! Legea se schimba tacit si Politia Locala devine Rutiera!
  • Proiectul a trecut de Senat tacit
  • Urmeaza decizia Camerei Deputatilor
  • Localii ti-ar putea lua carnetul in trafic
Distribuie pe Facebook

In iunie 2017, un proiect depus de parlamentari PNL isi propunea ca Politia Locala sa aiba atributii similare cu cele ale Politiei Rutiere, adica de a amenda soferi, de a dirija si de a-i legitima pe acestia. Ulterior, Curtea Suprema a decis, in lipsa unei baze legale, ca Politistii Locali NU pot acorda amenzi rutiere. Iata ca acum, urmeaza sa se schimbe legea...

Politistii Rutieri, stiti voi, acei politisti adevarati, angajati si Ministerului de Interne, duc de cativa ani o lupta cu politistii locali. Pentru ca acest corp al gardineilor publici, reorganizati ulterior in Politia Comunitara sau Locala, nu sunt deloc politisti in adevaratul sens al cuvantului. Ci sunt angajati platiti de Primarii, fara pregatirea necesara de a fi agenti rutieri sau politisti de orice fel... Insa razboiul dintre Politie si Locala mai are cateva motive: ilegal, politia locala foloseste insemne ale autospecialelor MAI, iar gardineii publici au uniforme ilegale, la fel ca cei de la Rutiera.

In trecut au mai existat scandaluri pornite de soferi care s-au trezit cu abuzuri din partea Politiei Locale care se credea Rutiera. Adica au primit amenzi rutiere de la locali, complet ilegal, fara ca acestia sa aiba vreo competenta in acest domeniu. Ulterior, diverse instante de judecata iar la final, Curtea Suprema de Justitie, au decis ca Politia Locala NU poate acorda amenzi rutiere.

Acum insa, lucrurile se pot schimba. Proiectul initiat de PNL a trecut de Senat, fiind adoptat tacit, deoarece nu a fost pus in dezbatere publica. Acum se duce spre Camera Deputatilor, for decizional si are toate sansele sa treaca, fara sa stie nimeni de el. Adica in curand am putea vedea ca politistii locali se transforma, brusc, in agenti rutieri.

Concret, daca intra in vigoare noul proiect, gardienii publici zisi si politisti locali, vor putea da amenzi, ii vor putea legitima pe soferi si vor putea dirija traficul de capul lor. Acest lucru duce la o situatie absolut halucinanta: politistii locali sunt angajati in subordinea primariilor, iar amenzile aplicate de acestia se duc direct la bugetul autoritatilor locale. Nu mai spunem ca soferii ar putea avea carnetele ridicate de locali... Ceea ce ar crea un adevarat haos. Doua institutii diferite iti dau amenda, doua iti iau carnetul... Nimic nu va mai fi clar.

Noi speram ca acest proiect va ramane la stadiul de proiect si nu va fi transformat in lege. Din nefericire, parlamentarii care ne conduc, indiferent de culoarea pe care o poarta, isi vad propriile interese. Si cand vine vorba de ceva cu adevarat important, merg pe burta, adopta legi tacit, nu scot nimic la vedere, in dezbatere publica, dupa care populatia se trezeste cu legea in vigoare.

Speram ca adevaratii politisti, nu numai de la Rutiera, vor avea un cuvant de spus. Mai ales acum, de cand numarul cazurilor in care colegi din diferite structuri MAI au cazut victime ale unor interlopi sau infractori a crescut. Dovezi clare ca statul nostru minunat ii protejeaza pe infractori, incurajeaza jecmaneala soferilor prin amenzi absurde date de fosti paznici de parcuri si nu isi protejeaza adevaratii eroi. Speram doar ca nu vom ajunge sa fim amendati de paznici cu 5 clase, atata tot...

Sursa: Adevarul.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe