Atentie viitori soferi: din 2017 veti fi inregistrati atunci cand veti sustine examenul pentru permis

Atentie viitori soferi: din 2017 veti fi inregistrati atunci cand veti sustine examenul pentru permis
  • Codul Rutier a fost modificat din nou
  • Proba practica si teoretica vor fi inregistrate video si audio
  • Masurile sunt menite sa reduca coruptia in obtinerea permisului auto si vor intra in vigoare anul viitor
Distribuie pe Facebook

Ordonanta de Urgent a Guvernului nr. 195/2002, cunoscuta sub numele de Codul Rutier, a fost modificat de OUG 41/2016 care contine prevederi menite sa simplifice procedurile administrave existente.

De cand a intrat in vigoare in anul 2002, Codul Rutier a fost schimbat pana acum de nenumarate ori. In cazul celei mai recente dintre ele, se pare ca in sfarsit autoritatile au ascultat si vocea cetateanului de rand, si au luat in considerare parerile acestuia.

Potrivit noilor articole, incepand de anul viitor, proba teoretica a examenului auto va fi inregistrata video, iar cea practica atat video cat si audio, cu sisteme tehnice de monitorizare instalate pe autovehiculele folosite pentru sustinerea probei practice, si asigurate de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere auto si inmatriculare a vehiculelor.

Totusi, nu se va inregistra nici audio si nici video proba practica sustinuta pentru categoriile AM, A1, A2 si A.

Prin luarea acestor masuri, Guvernul spera sa reduca riscurile de coruptie in obtinerea permisului auto.

Totodata, autoritatile doresc simplificarea procedurilor administrative, asa ca in acest sens certificatul de cazier judiciar va fi eliberat de politisti, fara a mai fi necesara plata taxei extrajudiciare de timbru.

In al doilea rand, cei care dobandesc permisul de conducere vor putea de anul viitor sa plateasca taxa pentru eliberarea documentului si online sau prin virament bancar catre contul deschis de fiecare prefectura din tara.

Aceasta modificare a Codului Rutier vine dupa ce mai multi cetateni si-au exprimat nemultumirile pe platforma maisimplu.gov. Acestia s-au plans de cozile infernale la permise si taloane auto sau de faptul ca soferii sunt nevoiti sa poarte prea multe acte la ei pentru a le prezenta agentului de politie atunci cand este oprit.

Distribuie pe Facebook
mai multe