Ati vazut si in Romania asemenea politisti ingaduitori?

Ati vazut si in Romania asemenea politisti ingaduitori?
Statele Unite, un agent opreste o masina care alerga cu mult peste limita legala, dar il iarta pe sofer. Ati intalnit asemenea cazuri si in Romania?
Distribuie pe Facebook

Imi aduc aminte cum am pierdut eu permisul 30 de zile acum vreo 2 ani. La Baba Novac, am vazut cu coltul ochiului ca s-a facut verde la pietoni, am vazut pietonii cum au pus piciorul pe trecere, dar am zis sa nu franez. M-a tras pe dreapta politistul imediat. Cand a vazut ca din prima am stiut ce am facut si ca mi-am recunoscut greseala, mi-a luat permisul dar a zis ca nu merit amenda si mi-a dat numai avertisment. Si 30 de zile am mers cu bicicleta fara nicio suparare.

Atunci mi s-a parut o situatie in care un politist a mers dincolo de litera legii. Mi-a luat permisul ca "fapta sociala" a fost facuta, dar nu mi-a mai dat si amenda. Poate daca eram tare in gura si il luam cu "Boss, n-ai vazut tu bine, ca am trecut cand pietonii aveau rosu", imi dadea si o amenda de toata frumusetea. Atunci a fost prima oara cand Politia Rutiera mi-a demonstrat ca are si oameni care aplica legea putin diferit, nu orbeste, ca la carte, indiferent de situatie.

Filmul asta din Statele Unite ale Americii, filmat in timpul unei emisiuni de tip reality-show pe teren cu politistii, mi-a ridicat un semn de intrebare. E vorba de un politist care opreste o masina ce alearga cu 60 mph, adica in jur de 100 km/h, intr-o zona urbana. La volan este o femeie vizibil afectata de probleme personale de cuplu. Un politist roman, asa cum sunt majoritatea ar fi zis: Tanti, ma doare in cot ca te insala barbatul, ai incalcat legea, platesti! Nu si politistul american. Vede ca femeia e foarte suparata si afectata psihic si isi da seama, fie prin pregatirea avuta, fie prin factorul uman cu care a fost inzestrat, ca o amenda nu va rezolva nimic. Si isi da seama ca o amenda este ultimul lucru de care femeia are nevoie. In schimb, ii da niste sfaturi si o lasa in pace.

Femeia a incalcat legea, dar nu a primit amenda. Pentru ca politistul a stiut sa faca diferenta intre situatii similare, iar aici amenda nu isi avea rostul, femeia a recunoscut, a regretat fapta si era in regula cu actele. Toti suntem egali in fata legii, insa uneori trebuie sa gandesti pe termen lung, ceva mai complex, stiind ca o amenda poate face mai mult rau. Oare or exista asemenea politisti si in Romania?

Nu vorbim de politisti care se lasa induplecati de o atentie mica sau de influentele unor smecheri sau relatii. Ci de politisti care sunt capabili sa cantareasca o situatie si sa nu le bage pe toate in aceeasi oala. Ati intalnit asemenea politisti in trafic?

Distribuie pe Facebook
mai multe