Cat alcool pot sa beau ca sa nu iasa in fiola?

Cat alcool pot sa beau ca sa nu iasa in fiola?
  • Pana la o anumita valoare, alcoolemia este sanctionata contraventional
  • Peste sau egal cu 0.40 mg/l se considera infractiune
  • Exercitiile fizice intense pot grabi eliminarea alcoolului din organism
Distribuie pe Facebook

Alaturi de viteza excesiva si oboseala la volan, alcool este unul dintre principalii factori care determina cele mai multe accidente rutiere in Romania. Cat alcool pot sa bei ca etilotestul sa arate 0? Ei bine, depinde de mai multi factori.

Asa cum bine stii, pana la o anumita valoare, alcoolemia este sanctionata doar contraventional, insa la o valoare mai mare devine o problema penala.

Concret, Codul Rutier prevede ca, daca un sofer se afla la volan sub influenta bauturilor alcoolice cu o imbibatie alcoolica mai mica de 0.40 mg/l alcool pur in aerul expirat, se santioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni (9-20 puncte amenda) si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile (art. 102, aliniatul 38, punctul a.)

Problema se schimba atunci cand concentratia de alcool este egala sau depaseste 0.40 mg/l (minim 0.80 g/l alcool pur in sange). Aceasta fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda penala. (art. 336 alin. 1 Cod Penal).

Valoarea alcoolemiei este data de cantitatea de alcool pur consumata, in grame, inmultita cu 0,8 (densitatea alcoolului), totul impartit la greutatea corporala a celui care a baut. Ca sofer trebuie sa tii minte urmatorul lucru: sa nu bei absolut deloc alcool daca stii ca urmeaza sa conduci.

Daca insa nu te poti abtine, din diferite motive, uite cum poti calcula cantitatea de alcool pe care o poti consuma ca sa nu te trezesti cu dosar penal. Cu alte cuvinte, ca etilotestul sa nu indice peste 0.40 mg/l (sau egal).

Pe fiecare sticla de bautura alcoolica este inscrisa cantitatea de alcool pur la suta de mililitri. Spre exemplu, in cazul berii aceasta este in medie de 5 grame/100 ml. Astfel, consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 grame alcool pur. Inmultesti aceasta valoare cu 0.8 (densitatea alcoolului), iar rezultatul il imparti la greutatea ta. Daca impartim la 85 de kilograme, sa zicem, rezultatul este 0.47 grame la mie.

Atentie insa. Aceasta este valoarea maxima a alcoolemiei care poate fi atinsa la un moment dat dupa ce am baut patru beri la 0.5 litri. Cand se atinge aceasta valoare? Depinde de mai multi factori.

Adica, daca bei pe stomacul gol, valoarea maxima a alcoolemiei se atinge in 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid si alcoolul ajunge mai repede in sange. Daca ai baut, dar ai si mancat intre timp, vei inverzi fiola cel mai puternic la 1.5 - 2 ore dupa.

Indiferent de felul bauturii consumate, de starea de oboseala sau daca ai mancat inainte sau nu, alcoolul este eliminat din organism cu 0,15 grame la mie pe ora. Facand exercitii fizice intense poti grabi eliminarea alcoolului din organism, dar si atunci viteza de eliminare nu este mai mare de 0.20 grame la mie pe ora.

Specialistii arata ca un barbat cu o greutate de 75 de kilograme poate consuma 100 ml de votca si 0.3 litri de vin pana la ora 12:30 noaptea, iar dimineata la ora sase sa nu mai aiba nimic. Asta daca nu a mai consumat vreo bautura alcoolica intre timp. Daca s-a si odihnit, atunci poate conduce linistit, poate chiar si mai devreme.

Ca tot am ajuns la partea cu eliminarea alcoolului din organism, hai sa vedem in cat timp alcoolemia indicata de etilotest este zero in cazul unei persoane de 70 de kilograme. Daca a consumat:

- 100 ml votca - 0.45 grame alcool pur la mie, se elimina in 3 ore

- 100 ml palinca - 0.64 grame alcool pur la mie, se elimina in 4 ore si 10 minute

- o bere de 500 ml - 0.20 grame alcool pur la mie, se elimina in maxim 2 ore

- 1 litri de vin - intre 1.02 si 1.37 grame alcool pur la mie, se elimina intre 7 si 9 ore. In acest caz conteaza si taria vinului.

In plus, la aceste intervale de timp adaugi 30 de minute daca ai baut pe stomacul gol sau 2 ore daca ai mancat inainte. Acestea sunt intervale in care concentratia de alcool in sange atinge valoarea maxima de la care se calculeaza timpul de eliminare.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 9 August 2018