Ce anvelope de iarna trebuie sa avem, ca sa nu ne dea politia amenda?

Ce anvelope de iarna trebuie sa avem, ca sa nu ne dea politia amenda?
Au fost zeci de zvonuri despre semnul cu fulgul, de insemnele M+S si multe altele. Dar nu a fost clar niciodata la ce se uita agentii de la Politia Rutiera atunci cand te opresc pe timp de iarna.
Distribuie pe Facebook

Odata cu intrarea in sezonul rece si in urma avertizarilor meteo din ultima perioada, politistii rutieri din cadrul Politiei Capitalei recomanda tuturor conducatorilor de autovehicule sa manifeste maximum de prudenta in deplasarea pe drumurile publice si sa isi echipeze autoturismele cu anvelope de iarna, pentru prevenirea evenimentelor rutiere.

Brigada Rutiera a Capitalei solicita conducatorilor auto sa respecte prevederile legale si in principal sa nu depaseasca coloana oprita la semafor, sa nu opreasca ori sa stationeze neregulamentar si sa nu patrunda in intersectie, chiar si atunci cand semnalul semaforului permite deplasarea, in cazul in care, din cauza aglomeratiei, nu o pot traversa.

Conducatorii de autovehicule trebuie sa se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmeaza sa-l parcurga si sa-si pregateasca autovehiculul pentru drum (plinul de combustibil, lopata, sac cu nisip, etc.).

Reamintim ca se interzice circulatia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna, nefacand referire la o anumita perioada a anului.

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarna, cauciucurile trebuie sa fie inscriptionate cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S", fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai cu inscriptia ,,all seasons".

Astfel, este sanctionata conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Amenda pentru fapta mentionata este prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 puncte-amenda), iar sanctiunea contraventionala este insotita si de masura retinerii certificatului de inmatriculare.

Pietonii au obligatia sa circule numai pe trotuare, traversarea strazii sa o faca pe la locurile semnalizate si marcate corespunzator ori la culoarea verde a semaforului electric si numai dupa ce sunt siguri ca intentia lor de traversare a fost observata de catre soferi.

Distribuie pe Facebook
mai multe