Codul Rutier se modifica radical! Politia Rutiera va fi obligata sa anunte la radio si la televizor unde si-a ascuns radarele

Codul Rutier se modifica radical! Politia Rutiera va fi obligata sa anunte la radio si la televizor unde si-a ascuns radarele
  • Codul Rutier se modifica radical!
  • Politia Rutiera va fi obligata sa anunte la radio si la televizor unde si-a ascuns radarele
Distribuie pe Facebook

Un proiect pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195 / 2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost depus, recent, la Senat.

Potrivit acestuia, Politia Rutiera va avea obligatia sa anunte soferii, prin intermediul mass-mediei sau panourilor de avertizare, in legatura cu prezenta radarelor.

"6. La articolul 44, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

«(5) Politia rutiera avertizeaza conducatorii de autovehicule in legatura cu prezenta in trafic a dispozitivelor de masurare a vitezei, prin mass-media sau panouri de avertizare. Conducatorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de masurare a vitezei»", se arata in cadrul documentului mentionat anterior.

O alta noutate majora consta in introducerea unui alineat care interzice utilizarea telefonului mobil la traversare:

"8. Dupa alineatul (1) al articolului 72 se introduce un nou alineat, alin(1¹), cu urmatorul cuprins:

«(1¹) La traversarea carosabilului sau a liniilor de cale ferata pietonilor, biciclistilor si conducatorilor de trotinete le este interzisa utilizarea telefonului mobil sau a oricaror dispozitive de inregistrare/redare de texte, foto sau video care le pot distrage atentia de la vehicule, trenuri, amenajari rutiere, semnale sonore si luminoase sau indicatii ale politistilor, etc»"

In plus, dupa cum precizam si anterior, proiectul pentru modificarea Codului Rutier depus, de curand, la Senat mai prevede si ca:

"2. La articolul 20, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (4¹), cu urmatorul cuprins:

«(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (4) lit. b) si c), conducatorii cu varsta de pana la 21 de ani, precum si cei care au o experienta de conducere mai mica de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis sa conduca vehicule care depasesc 100 CP, respectiv 75 de kw in cazul vehiculelor electrice»

3. La articolul 23, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, (alin. 2¹), cu urmatorul cuprins:

«(2¹) Numarul minim de ore de pregatire teoretica este de 25, iar cel de pregatire practica este de 45»"

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 16 Noiembrie 2023