Coronavirusul naste o noua moda: masti de protectie atarnate de oglinda. Adeptii risca AMENZI usturatoare

Coronavirusul naste o noua moda: masti de protectie atarnate de oglinda. Adeptii risca AMENZI usturatoare
  • Purtarea mastii este obligatorie in spatiile publice
  • Atarnarea mastii de oglinda retrovizoare atrage dupa sine amenzi
  • Amenda cuprinsa intre 1305 si 2900 de lei
Distribuie pe Facebook

Daca inainte conducatorii auto atarnau tot felul de obiecte, care mai de care mai ciudate, de oglinda retrovizoare, acum cu aceasta pandemie de coronavirus a inceput sa apara o noua moda: mastile de protectie atarnate de oglinda. Dar stiai ca poti fi amendat pentru asta?

Cu siguranta tii minte acele CD-uri pe care le vedeai acum cativa ani buni agatate de oglinda retrovizoare, despre care se zicea ca "pacalesc" aparatele radar. Au urmat apoi cruciulitele, odorizantele auto si te mai miri ce, desigur toate agatate intr-un numar mare.

Acum, cu pandemia de coronavirus care a pus stapanire pe intreaga omenire si, implicit, pe tara noastra, s-a nascut o noua moda. Folosirea mastii de protectie este obligatorie in spatiile publice si in transportul in comun, insa in masina personala poti renunta la masca, mai ales daca nu ai alti pasageri.

"Am vazut persoane singure in autoturism si poarta masca. Sincer sa fiu, nu inteleg de ce. Astea devin comportamente compulsive si nu trebuie sa abuzam de ele ca ne vor face viata un calvar," spunea Alexandru Rafila, Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, la un post de televiziune.

Dar sa revenim la moda. Unii soferi aleg sa poarte masca, temporar, sub barbie insa pe foarte multi i-am vazut sa o lase atarnata de oglinda retrovizoare. O masca, doua, trei, am vazut chiar si 4 masti luandu-le locul CD-urilor si cruciulitelor.

Si acum se naste intrebarea: poti fi amendat pentru aceasta practica? Sigur ca poti, la fel cum poti fi si pentru atarnarea de CD-uri, de cruciulite sau de odorizante auto.

Ordonanta de Urgenta nr. 195 din 2002, sau cu alte cuvinte Codul Rutier, reglementeaza la art.102, alin. 1, pct. 36 urmatoarele "Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni [...] aplicarea de afise, reclame publicitare, inscrisuri sau accesorii pe parbriz, luneta sau geamurile laterale care restrang sau estompeaza vizibilitatea sub limita legal admisa ori impiedica sau diminueaza eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numarului de inmatriculare."

Contraventiile prevazute la clasa a IV-a de sanctiuni atrag dupa sine acordarea de la 9 la 20 de puncte-amenda. La un calcul simplu, amenda pe care o poti lua pentru atarnarea mastilor de oglinda retrovizoare este intre 1305 si 2900 de lei.

Distribuie pe Facebook
mai multe