De bine sau de rau? Politia Locala ar putea sa aiba aceleasi atributii ca Politia Rutiera

De bine sau de rau? Politia Locala ar putea sa aiba aceleasi atributii ca Politia Rutiera
  • Politia Locala poate sa dea amenzi doar pentru parcare
  • Parlamentarii cer modificarea OUG 195/2002
Distribuie pe Facebook

Daca pana acum Politia Locala putea sa iti dea amenda ca sofer numai pentru parcare ilegala, se pare ca lucrurile urmeaza sa se schimbe. Adica Politia Comunitara sau Locala, asa cum se cheama ea, ar putea sa dea amenzi si pentru trecere pe culoarea rosie sau pentru neacordare de prioritate. Printre altele.

Ca sa nu para ca iau banii degeaba, un grup de parlamentari PNL (apropo, mai exista partidul asta?) a depus un proiect prin care se va permite politistilor locali sa aplice amenzi si sa legitimeze soferii exact ca agentii de la Rutiera. Momentan, agentii de la Locala pot sa dea numai amenzi celor care parcheaza masina neregulamentar si pot dirija circulatia, dar cam atat...

Legea 155/2010 referitoare la Politia Locala si atributiile sale spune ca agentii pot exercita atributii privind circulatia, dar nu se spune care sunt acestea. Daca amenzile pentru masinile care sunt parcate aiurea sunt mentionate explicit, pentru alte chestiuni rutiere, nu este nimic clar. Chiar si asa, au fost cazuri in care agentii de la Locala cu exces de zel au acordat diverse amenzi rutiere, fara drept, iar instantele judecatoresti in unele cazuri le-au anulat si in unele le-au validat... Asadar, vorbim de o harababura tipic romaneasca.

Ca sa lamureasca lucrurile sau sa le amestece si mai rau, parlamentarii PNL vor sa modifice legea referitoare la atributiile Politiei Rutiere. Adica vor ca OUG 195/2002 sa ii mentioneze si pe agentii de la Locala ca avand aceleasi atributii ca cei de la Rutiera. In caz ca legea trece, asta va insemna ca politistii locali vor putea sa dirijeze circulatia (si acum o fac, dar fara baza legala), sa amendeze, sa opreasca si sa legitimeze soferii.

Partea buna ar putea fi ca am avea mai multi agenti pe strazi care sa-i vada pe soferii nesimtiti ce depasesc coloana stationata la semafor, pe mitocanii care alearga pe sina de tramvai sau pe nesimtitii care isi golesc scrumierele la semafor direct pe jos. Partea proasta este ca agentii de la Rutiera au urmat o academie, au urmat o pregatire pentru a putea face aceste lucruri, in schimb, ca sa fii Politist Local, trebuie doar sa ai un liceu terminat...

Distribuie pe Facebook
mai multe