Decizie de ultima ora cu privire la RADARELE PRESEMNALIZATE. Motivarea Curtii Constitutionale

Decizie de ultima ora cu privire la RADARELE PRESEMNALIZATE. Motivarea Curtii Constitutionale
  • Legea radarelor presemnalizate a fost atacata la CCR
  • Curtea a admis sesizarea facuta de Presedintele Romaniei
  • Acum a fost publicata motivarea
Distribuie pe Facebook

Curtea Constitutionala a admis partial obiectia de neconstitutionalitate depusa de Presedintele Romaniei cu privire la legea care prevede obligativitatea presemnalizarii dispozitivelor radar.

Alesii neamului au venit anul trecut cu o lege care ameninta sa creasca agresivitatea pe drumurile publice. Este vorba despre acea reglementare care viza modificarea art. 109 din Codul Rutier si obliga presemnalizarea dispozitivelor radar si instalarea lor numai pe masini pozitionate vizibil, care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politiei rutiere.

Cu alte cuvinte, radarele trebuiau anuntate printr-un panou montat la o anumita distanta, iar politistii rutieri nu mai aveau voie sa foloseasca masini neinscriptionate ca sa-i depisteze pe cei care calcau prea tare pedala de acceleratie.

Oricat ne-am dori sa nu mai vedem politisti ascunsi cu radarul prin te miri ce cotloane, legea respectiva (cel putin in forma initiala) nu facea altceva decat sa creasca agresivitatea pe drumurile publice. Stiind unde sunt montate radarele, soferii circulau cu viteza legala pe acea portiune de drum si in rest erau liberi sa calce pedala si sa nu-i intereseze si de ceilalti participanti la trafic.

Presedintele Romaniei a respins legea si a atacat-o in iulie 2018 la Curtea Constitutionala, invocand obiectia de neconstitutionalitate si argumentand ca "activitatile politiei rutiere de aplicare a legii privind respectarea vitezei legale de circulatie nu trebuie sa se rezume la actiuni vizibile si presemnalizate."

Curtea a admis partial sesizarea in luna noiembrie, iar acum a publicat si motivarea. In documentul oficial se arata ca "Pe segmentele de drum public pe care nu sunt postate panouri de atentionare referitoare la prezenta dispozitivelor radar mentionate anterior, participantii la trafic pot depasi viteza legala, fara a se expune unui risc semnificativ ca respectivele contraventii sa fie constatate cu ajutorul dispozitivelor. "

Mai mult, "legea este de natura sa duca la cresterea agresivitatii rutiere pe segmentele de drum public pe care nu sunt instalate panouri de atentionare asupra radarelor. "

"Solutia legislativa [...], in forma modificata prin legea criticata, [...] se indeparteaza de la scopul reglementarii in materia circulatiei pe drumurile publice, care vizeaza siguranta traficului rutier, aspectul cel mai important constand, in mod evident, in ocrotirea vietii, integritatii corporale si a sanatatii persoanelor participante la trafic sau aflate in zona drumului public," subliniaza Curtea Constitutionala.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 17 Ianuarie 2019