Deputatii au adoptat legea suspendarii inmatricularii. Prevederile se aplica din 20 mai 2018

Deputatii au adoptat legea suspendarii inmatricularii. Prevederile se aplica din 20 mai 2018
  • Proiectul de lege a trecut de Camera Deputatilor
  • Urmeaza sa fie promulgat de Presedinte
  • Intra in vigoare din 20 mai 2018
Distribuie pe Facebook

Proiectul de lege care introduce notiunea de suspendare a inmatricularii unui vehicul a fost votat cu putin timp in urma de Camera Deputatilor. Dupa promulgare si publicarea in Monitorul Oficial, prevederile se vor aplica din 20 mai 2018.

Codul Rutier este pe cale sa sufere si mai multe modificari, asta dupa ce deputatii au adoptat cu putin timp in urma noul regulament pentru Inspectia Tehnica Periodica. Tot azi, alesii neamului si-au mai dat acordul pentru un proiect de lege, si anume cel prin care este introdusa notiunea de suspendare a inmatricularii unui vehicul.

Aceasta masura este necesara pentru a armoniza legislatia cu cea existenta deja in Uniunea Europeana, sau cu alte cuvinte sa fim si noi in randul lumii. Macar cu legislatia, daca cu drumurile si cu autostrazile suntem sub nivelul tarilor din lumea a treia.

Dar sa revenim la acest proiect de lege, care prevedere ca inmatricularea unui vehicul este suspendata in cazul in care ITP-ul este expirat sau anulat. Daca aceasta veste nu ii sperie foarte mult pe soferii romani, cea de-a doua noutate a starnit cateva controverse din august cand a fost aprobata de Guvern si pana acum.

Ne referim aici la cazul in care inmatricularea va fi suspendata atunci cand noul proprietar al masinii nu solicita transcrierea dreptului de proprietate intr-un interval de 90 de zile de la data achizitionarii. Pe romaneste, nu vei mai putea circula cu masina daca nu o "treci" pe tine sau pe parinti, bunici, s.a.m.d in primele 3 luni de la achizionare.

Desigur, si in prezent exista o prevedere care sustine ca in 30 de zile de la cumpararea unei masini esti nevoit sa transcrii dreptul de proprietate, numai ca neindiplinarea acesteia nu atrage niciun fel de sanctiune.

Noutatea absoluta este ca pana la intrarea in vigoare a legii, Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (cei care in vara erau sufocati de cozile uriase pentru ca nu au fost in stare sa se organizeze putin ) trebuie sa realizeze o aplicatie pe site-ul sau oficial, prin care sa poata fi verificata rapid situatia inmatricularii unei masini sau motivul suspendarii inmatricularii.

Distribuie pe Facebook
mai multe