Dilema de luni: tu stii cum se vireaza CORECT la stanga intr-o intersectie?

Dilema de luni: tu stii cum se vireaza CORECT la stanga intr-o intersectie?
  • Manevra se executa prin stanga centrului intersectiei
  • Este interzisa blocarea intersectiei
Distribuie pe Facebook

Traficul din Romania este un haos total iar o mare parte din vina o poarta si conducatorii auto care incalca sau interpreteaza legile de circulatie dupa bunul lor plac. Problema de azi o constituie virajul la stanga intr-o intersectie.

Aceasta manevra aparent simpla le ridica probleme foarte multor soferi. Teoria ca teoria, dar pe noi practica ne omoara. Spunem asta pentru ca pana si cei care stiu cum se executa corect acest viraj se incadreaza gresit in intersectie, tocmai pentru a nu se trezi cu ceilalti in fata.

Si stai apoi sa-i explici "catarului" unde a gresit si de ce s-a incadrat gresit. Claxoane, injuraturi, nervi intinsi la maxim, intersectie blocata. Ca sa evitam toate acestea, uite cum trebuie sa virezi la stanga intr-o intersectie.

Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 (Codul Rutier) reglementeaza la articolul 110 urmatoarele:

  • alin. 1- "In situatiile in care exista benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea directiei de deplasare se face PRIN STANGA centrului imaginar al intersectiei, iar daca exista un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificatiei acestuia."
  • alin. 2- "Schimbarea directiei de mers spre stanga, in cazul vehiculelor care intra intr-o intersectie circuland pe acelasi drum in aliniament, dar din sensuri opuse, se efectueaza PRIN STANGA CENTRULUI INTERSECTIEI, fara intersectarea traiectoriei acestora."

Asadar, prin stanga centrului imaginar al intersectiei, nu prin dreapta lui, asa cum fac mai toti conducatorii auto in ziua de azi.

Viraj la stanga intr-o intersectie

Ce patesti daca blochezi intersectia? Daca ai norocul sa nu treaca pe acolo vreun echipaj al politiei, nu patesti nimic, dar daca totusi trec si au chef de scris procese verbale vei primi fie 3 puncte de penalizare, conform articolului 108, punctul b, alin. 6, fie sase puncte de penalizare potrivit aceluiasi articol, punctul d, alin. 10.

De ce amenda este mai mare in a doua situatie? Pentru ca se refera la cazul in care intersectia este dirijata prin semafoare. Cum punctul de amenda este 145 de lei, fa tu calculul.

Cel mai bine este sa virezi corect la stanga, PRIN STANGA CENTRULUI INTERSECTIEI, si sa nu blochezi intersectia. In rest, drumuri bune!

Distribuie pe Facebook
mai multe