Faci accident auto, esti obligat imediat sa refaci ITP-ul: cum ti se pare noua lege?

Faci accident auto, esti obligat imediat sa refaci ITP-ul: cum ti se pare noua lege?
  • Scolie de soferi vor avea noi obligatii
  • Soferii indisciplinati vor fi trimisi la recuperare
  • ITP-ul, anulat la masinile implicate in accidente
Distribuie pe Facebook

Cineva se gandeste si la siguranta rutiera pe termen lung, iar din aceasta strategie menita sa scada numarul de accidente grave face parte si un document deja adoptat de Executiv care va duce la modificarea Codului Rutier.

Un lucru e clar: autoritatile isi doresc soferi mai buni in Romania, dar si automobile cu o stare tehnica net superioara decat cea actuala. Dovada sta si documentul publicat recent si adoptat de Guvern, care va duce la noi modificari in Codul Rutier. Cea mai importanta noutate este cea legata de soarta unui autoturism implicat intr-un accident rutier.

Un autoturism implicat intr-un accident grav va fi obligat sa faca o noua Inspectie Tehnica Periodica, imediat cum este reparat. Acum, o masina care a provocat un accident este reparata si introdusa imediat in reteaua de drumuri, daca are ITP valabil. De acum, se doreste ca aceste vehicule sa mai treaca o data pe la o statie ITP, cel mai probabil la Registrul Auto Roman, ca sa poata fi utilizate din nou de proprietar.

Nu este clar ce inseamna, in viziunea celor care au realizat documentul pentru Strategia Nationala de Siguranta Rutiera, accident grav. Adica nu este clar daca aici vor fi incadrate doar masinile implicate in accidente cu daune corporale sau decese, sau si automobile implicate in accidente fara victime omenesti. Ramane sa vedem.

Tot din acest document interesant mai face parte o noua modificare. Se refera la soferii indisciplinati, care vor fi supusi la niste programe de reabilitare, daca sunt agresivi in trafic de mai multe ori sau daca li se suspenda sau anuleaza permisul in repetate randuri. Cu alte cuvinte, daca un sofer da dovada ca nu prea area treaba cu volanul, va fi introdus intr-un program de recuperare menit sa-l readuca pe linia de plutire...

O alta modificare se refera la scolile de soferi. Documentul spune ca scolile de soferi nu pot fi controlate eficient daca produc soferi buni. Se doreste asadar ca o scoala de soferi sa fie obligata sa aiba cel putin 50% din candidati promovati, adica cu permisul obtinut, daca vor sa aiba licenta prelungita. Nu scoti soferi cu carnet din scoala, ramai fara licenta, e simplu!

La final, se mai propune si ca toti soferii sa faca examenul medical si psihologic periodic, nu ca acum, la 5 sau 10 ani. Speram sa fie obligatoriu anual, ca e plina tara de soferi nebuni, iar cei care fac aceste evaluari sa nu se mai lase corupti de spaga.

Acestea sunt cateva modificari care, se pare, vor duce la schimbari in Codul Rutier. Ca vi se par bune sau doar povesti electorale, scrieti-ne parerea voastra intr-un comentariu mai jos.

Distribuie pe Facebook
mai multe