Invatam sa conducem corect: cum se circula intr-un sens giratoriu?

Invatam sa conducem corect: cum se circula intr-un sens giratoriu?
  • Masinile aflate in giratoriu au prioritate
  • Schimbarea directiei de mers se semnalizeaza corespunzator
  • Daca parasesti sensul la prima iesire te incadrezi pe prima banda
Distribuie pe Facebook

Sensul giratoriu este una dintre cele mai bune metode de fluidizare a traficului iar regulile de circulatie intr-o astfel de intersectie sunt destul de simple. Chiar si asa, foarte multi conducatori auto din Romania devin un pericol public atunci cand intra intr-un sens giratoriu.

Inainte de toate sa incepem cu o definitie: sensul giratoriu este o intersectie care are in mijloc un rondou, un monument sau marcaj rotund de spatiu interzis si indicatorul "intersectie cu sens giratoriu" montat pe fiecare drum care patrunde in intersectie.

Regula de baza intr-un sens giratoriu este reglementata de articoul 57, alin.4 din OUG 195/2002 (Codul Rutier) care spune ca "In intersectiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circula in interiorul acestora au prioritate fata de cele care urmeaza sa patrunda in intersectie."

Acum ca am stabilit asta, hai sa vedem cum intri si cum circuli corect intr-o astfel de intersectie. Inainte de toate, ocolesti centrul sensului prin dreapta, in sensul aratat de sagetile de pe indicatorul specific, si daca circuli pe prima strada sau artera la dreapta te vei angaja cat mai aproape de marginea din dreapta a intersectiei.

Vehiculele care nu circula pe prima strada sau artera la dreapta vor circula pe langa insula sau rondou pana in momentul parasirii intersectiei, iar schimbarea directiei de mers va fi semnalizata corespunzator.

Cred ca nu mai are rost sa-ti aduc aminte ca oprirea, stationarea si mersul inapoi sunt interzise in sensul giratoriu. La fel este si intoarcerea, aceasta manevra fiind permisa numai prin ocolirea insulei.

Sa spunem ca te apropii de un sens giratoriu cu doua benzi de circulatie, patru iesiri si patru intrari. Cu alte cuvinte, cea mai comuna intersectie cu sens giratoriu.

Circulatie sens giratoriu

Daca vrei sa parasesti sensul la prima iesire, adica prima strada la dreapta, te vei incadra pe banda de langa bordura trotuarului sau acostamentului (banda 1). Daca mergi inainte, te poti angaja pe oricare dintre benzi, iar daca vrei sa faci stanga sau sa intorci, te angajezi pe banda de langa axa drumului (banda 2). Simplu, nu?

Apoi, ar mai fi semnalizarea, un capitol peste care sar foarte multi conducatori auto din Romania. Legea nu stabileste reguli speciale de semnalizare a schimbarii directiei de mers intr-un sens giratoriu, asadar aceasta manevra va fi semnalizata ca in toate celelalte intersectii sau situatii.

Se recomanda totusi ca atunci cand parasesti sensul giratoriu la prima iesire sa semnalizezi dreapta de la intrarea in intersectie si pana la parasirea ei, daca mergi inainte sa nu semnalizezi la intarea in intersectie dar sa o faci la parasirea ei, iar daca faci stanga sau intorci sa semnalizezi corespunzator inca de la intrarea in intersectie. La parasirea sensului giratoriu, in aceasta situatie, vei semnaliza dreapta pentru a-i anunta pe ceilalti de intentia ta.

Cum schimbi banda intr-un sens giratoriu? Ei bine, ca in oricare alta situatie: te asiguri, semnalizezi si, daca este cazul, acorzi prioritate celor care circula pe banda pe care vrei sa intri.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 11 Septembrie 2018