La Iasi, masinile care scot fum sunt inregistrate de Politia Locala si 'turnate' la RAR

La Iasi, masinile care scot fum sunt inregistrate de Politia Locala si 'turnate' la RAR
  • Primarul cere datele de la DRPCIV
  • RAR ar urma sa-i cheme pe soferi la verificari
  • Masurile sunt ilegale
Distribuie pe Facebook

Fiecare Primar din Romania face ce-l duce capul pe tarlaua lui, inclusiv in ceea ce-i priveste pe soferi. Dar acest lucru nu este rau, daca scopul este obtinerea unui aer mai curat si a unei poluari reduse. Iata ca la Iasi, primarul a dus lupta impotriva poluarii la extrem...

Primarul din Iasi a ordonat Politiei Locale sa noteze numerele de inmatriculare ale autovehiculelor care scot fum negru sau dens pe teava de esapament. Numerele vor fi ulterior mentionate catre DRPCIV Iasi pentru a-i identifica pe soferi, dar va fi alertat si Registrul Auto Roman pentru a verifica daca automobilele sunt conforme cu omologarea de la data inmatricularii.

Mai precis, primarul din Iasi vrea sa-i identifice pe soferii masinilor poluante. Dupa care, acestia vor fi chemati de RAR, in urma identificarii, pentru ca masinile sa fie verificate. Daca automobilele polueaza peste limita legala, certificatul de inmatriculare vor fi retinute.

Totul a pornit de la practica tot mai des intalnita de a elimina filtrele de particule si catalizatoarele de pe traseul de evacuare. Soferii apeleaza la aceasta practica atat din motive financiare, deoarece un filtru de particule este scump de inlocuit, dar si din motive de crestere aparenta a puterii. Prin urmare, au aparut mii de automobile care scot fum negru sau alb pe esapament, fara ca pe soferi sa-i intereseze ca acele noxe produc cancer si imbolnavesc lumea.

Insa masura aleasa de primarul Iasi nu este tocmai legala, deoarece informatiile despre soferi sunt date cu caracter personal la care numai Politia Rutiera are acces si asta doar daca a fost sesizata o ilegalitate. In schimb, primarul sau Politia Locala nu pot cere de la politie aceste informatii referitoare la soferi, neavand nicio baza legala in acest sens. Totusi, primarul ar putea face ceva in legatura cu masinile care polueaza, pentru a se afla in limitele legii.

Primarul poate solicita RAR si Politiei Rutiere actiuni zilnice in trafic pentru identificarea automobilelor care scot fum. Acestea sunt trase pe dreapta de catre politisti si controlate de inginerii RAR, fiind usor de identificat masinile neconforme. Asta, evident, daca se doreste cu adevarat luarea unei masuri impotriva masinilor poluante.

Distribuie pe Facebook
mai multe