Masina ta nu are RCA, ITP sau impozit platit la zi? Ti se va ridica din fata casei!

Masina ta nu are RCA, ITP sau impozit platit la zi? Ti se va ridica din fata casei!
  • Masina fara RCA este considerata parasita
  • Mutarea pe alt loc nu anuleaza procedura de ridicare
  • Proiectul intra in dezbatere in aceasta toamna
Distribuie pe Facebook

Desi avem un Bucuresti plin de cladiri parasite care stau sa cada si terenuri goale, umplute de buruieni, care strica peisajul urban, cativa parlamentari plictisiti s-au gandit ca masinile sunt inamicul numarul 1 al populatiei, asa ca le-au pus gand rau.

Conform site-ului profit.ro, un grup de parlamentari a initiat un proiect conform caruia toate masinile care stationeaza pe domeniul public si care au RCA sau ITP expirat, sau cu impozit neplatit la zi, vor fi ridicate pe sus de primarii dupa doua luni de la data la care au fost depistate. Mai mult, noua legea ar vrea sa fie considerat parasit un autoturism cu RCA sau ITP expirat, nu ca acum, cand o masina este parasita... cand se vede clar ca este parasita si ingropata in asfalt.

Acum, daca o masina este parasita, Politia Locala ii pune in geam soferului o foaie de hartie cu un preaviz, conform caruia are la dispozitie 1 an pana cand masina va fi ridicata. De acum, noul proiect isi propune sa micsoreze acest termen de la 1 an la 60 de zile.

"În marile orașe, întâlnim adesea depozitate pe domeniul public rulote și remorci, perioade lungi de timp de 6 luni - 1 an, perioade în care aceste vehicule nu sunt utilizate de proprietari potrivit destinației. Menținerea termenului de un an duce la prelungirea duratei în care domeniul public primește o altă destinație decât cea legală. Acceptarea unei soluții contrare ar conduce la concluzia că aceste terenuri (chiar dacă sunt locuri de parcare de sau parcări publice gratuite), destinate circulației publice și staționarii vehiculelor funcționale, să se transforme într-un spațiu în care persoane private, invocând diferite situații individuale, să depoziteze bunuri proprietate privată, cu afectarea dreptului de proprietate a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, ceea ce este inadmisibil", spun autorii proiectului de lege.

Pe langa scaderea termenului de declarare a unei masini ca fiind abandonata, mai se propune si catalogarea diferite de masina parasita. Categoria de vehicul abandonat va fi extinsa, iar aici vor intra acele masini cu ITP expirat sau care nu au RCA valabil. In plus, in foamea lor de bani, autoritatile propun sa fie considerate parasite si masinile pentru care proprietarul nu a achitat taxele si impozitele prevazute de lege.

In prezent, daca ti se ridica masina abandonata, ai la dispozitie 10 zile ca sa o recuperezi. Noua lege propune ca si acest termen sa scada la 5 zile, iar daca nu iti ridici masina din depozitul Primariei, aceasta intra in proprietatea sa.

Si ca sa ne demonstreze ca s-au gandit la orice, autorii proiectului vor sa se asigure ca soferii nu isi vor muta de colo-colo masina pe care nu o mai folosesc si prevad ca mutarea sa nu intrerupa termenele si procedurile demarate pentru o masina parasita. In schimb, daca proprietarul demonstreaza ca acea masina este utilizata, dupa ce au demarat procedurile de ridicare, adica ca are RCA si ITP valabile, dar si ca este cu toate taxele la zi proprietarul, ridicarea nu va mai avea loc.

Ridicare masina parasita

Distribuie pe Facebook
mai multe