Mit sau realitate: ramai fara permis daca iti schimbi singur roata pe autostrada?

Mit sau realitate: ramai fara permis daca iti schimbi singur roata pe autostrada?
  • Ce faci daca ai pana de cauciuc pe autostrada
  • Te poate lasa Politia fara permis daca schimbi singur roata
  • Ce spune Codul Rutier
Distribuie pe Facebook

Sa zicem ca circuli pe autostrada si deodata simti ca masina trage intr-o parte, si nu din cauza denivelarilor. Ghici ce? Tocmai ti-a stricat ziua o pana de cauciuc, un incident banal cu care orice conducator auto se intalneste cel putin o data in viata. Insa ce faci?

Tragi pe banda de urgenta, pui avariile, scoti cricul din dotare si triunghiul reflectorizant, roata de rezerva si faci ce stii mai bine? Ei bine, sa nu faci asta, pentru ca te expui unui pericol imens.

In plus, devii imediat un pericol si pentru ceilalti participanti la trafic, care trec pe langa tine cu 130 de km/h, in cel mai bun caz. Se stie ca in Romania, aceasta limita de viteza pe autostrada este optionala pentru unii.

Dar daca totusi te incapatanezi si schimbi roata pe banda de urgenta iar intamplarea face ca exact in acel moment sa treaca pe acolo o masina de politie? Te pot lasa agentii de la rutiera fara permisul de conducere?

Raspunsul este "nu". Codul Rutier mentioneaza clar situatiile in care politistul poate dispune retinerea permisului de conducere sau a dovezii inlocuitoare a acestuia, iar situatia in care te afli tu nu se regaseste printre ele.

Cel mult, fapta ta poate fi pedepsita cu sase puncte de amenda potrivit art.108, alineatul 1, litera d), punctul 6 din Codul Rutier.

Insa aceeasi O.U.G 195/2002 arata la art.74, alineatul 3 ca " Se interzice circulatia, oprirea sau stationarea autovehiculelor pe banda de urgenta, CU EXCEPTIA CAZURILOR JUSTIFICATE, precum si a autovehiculelor cu regim de circulatie prioritar."

Este pana de cauciuc un caz justificat de oprire pe banda de urgenta? Tu ce zici?

Distribuie pe Facebook
mai multe