Mit sau realitate: raman fara TALON daca nu imi curat placuta cu numarul de inmatriculare?

Mit sau realitate: raman fara TALON daca nu imi curat placuta cu numarul de inmatriculare?
  • Esti obligat sa-ti cureti numerele de inmatriculare
  • In caz contrar risti o amenda cuprinsa intre 290 si 435 de lei
  • Ramai fara talon daca masina pe care o conduci nu are una dintre placutele de inmatriculare
Distribuie pe Facebook

Iarna aduce obligatii in plus pentru conducatorii auto. Pe langa cele logice, cum ar fi montarea anvelopelor de iarna, verificarea antigelului din instalatie si asa mai departe, acestia trebuie sa-si curete periodic placutele cu numerele de inmatriculare daca acestea se murdaresc din cauza zapezii sau ghetii.

Am vazut foarte multi conducatori auto care circula pe perioada iernii cu numerele de inmatriculare murdare peste masura. Este si normal sa se murdareasca, de vreme ce drumul este acoperit cu zapada sau cu cine mai stie ce, dar asta nu inseamna ca trebuie sa astepti pe altcineva sa iti curete tie placutele de inmatriculare.

Daca, sa zicem, ai ghinionul si dai peste un politist de la Brigada Rutiera dornic sa dea cateva amenzi (pentru ca asta nu se intampla tot timpul), poti sa ramai fara certificatul de inmatriculare din cauza unor numere murdare? Ei bine, sa vedem ce spune Codul Rutier.

Articolul 99, alin. 1, pct. 16 reglementeaza urmatoarele: "Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni [...] conducerea unui vehicul ale carui placute cu numarul de inmatriculare sau inregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheata sau zapada de natura a impiedica identificarea numarului de inmatriculare sau de inregistrare."

Asadar, nu ramai fara talon, dar te alegi cu o amenda cuprinsa intre 290 si 435 de lei (2 sau 3 puncte de amenda). Aceeasi amenda o iei si daca circuli cu un autovehicul "pe ale carui placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numarului de inmatriculare ori placutele nu corespund standardelor in vigoare." Asta spune la acelasi articol, dar la punctul 17.

O amenda mai mare, cuprinsa intre 1.305 si 2.900 de lei (intre 4 si 20 de puncte amenda), primesti insa daca masina pe care o conduci "nu are montata una dintre placutele de inmatriculare sau de inregistrare, ori daca placutele cu numarul de inmatriculare ori de inregistrare nu sunt fixate in locurile special destinate" (art. 102, alin. 1, pct. 2).

Aceste doua incalcari ale Codului Rutier atrag dupa sine si aplicarea unui numar de 6 puncte de penalizare dar si retinerea certificatului de inmatriculare.

Distribuie pe Facebook
mai multe