Modificare in lege: Amenda de rovinieta se prescrie in 4 luni. Dar asta e bine sau rau?

Modificare in lege: Amenda de rovinieta se prescrie in 4 luni. Dar asta e bine sau rau?
  • Amenda se prescrie in 4 luni
  • Procesul verbal trebuie sa fie trimis in 2 luni
Distribuie pe Facebook

Pana acum, daca primeai o amenda de rovinieta dar nu erai instiintat despre existenta sa primind procesul verbal in termen de 6 luni, acea amenda se prescria. De acum, termenul scade. Dar asta nu e neaparat un lucru bun.

Ce inseamna ca se prescrie amenda? Nicidecum nu inseamna ca soferul, daca nu o plateste intr-un anumit termen, ea dispare. Ci inseamna ca daca acel contravenient nu este instiintat de existenta acelei amenzi intr-un anumit timp, amenda se prescrie. Mai exact, incepand de la 1 septembrie 2018, soferii care sunt prinsi de camerele video ale CNAIR ca circula fara rovinieta, daca nu primesc procesul verbal acasa in 4 luni, amenda se prescrie si scapad e plata ei.

Legea este insa facuta in asa fel, incat de acum, oficialii CNAIR care proceseaza amenzile acordate pe baza filmarilor, sa le trimita in maximum 2 luni amenda celor care au fost surprinsi facand contraventia. Daca, cumva, din anumite cauze, nu este posibila procesarea amenzilor si trimiterea catre soferi din cauza numarului urias de contraventii, iar termenul depaseste 4 luni, amenda se prescrie.

Pana acum acest termen era de 6 luni, dar, evident, mai toti soferii isi primeau procesul verbal la timp. Dar chiar si daca termenul s-a micsorat, este foarte usor ca toti soferii sa primeasca procesul verbal in timp legal de la aplicarea sanctiunii, astfel incat sa nu existe amenzi prescrise si banii sa intre la buget.

Un lucru care mai trebuie lamurit este ca pana cand soferul primeste procesul verbal, el nu mai poate primi o alta amenda de rovinieta.

In cazul in care Politia Rutiera te amendeaza pe loc pentru lipsa rovinietei, aceste lucruri nu sunt valabile, deoarece procesul verbal este inmanat pe loc.

Insa, CNAIR, ar putea foarte bine sa proceseze si sa trimita amenzile la domiciliul soferilor in termen de cateva zile. Astfel, soferul care circula in continuare fara rovinieta, sa poata primi o alta amenda. Asadar, nu e neaparat un lucru bun ca amenda se prescrie mai repede, deoarece va forta autoritatile sa le proceseze mai repede, iar soferii au sanse mari sa mai primeasca una sau mai multe amenzi in plus. In concluzie, asigura-te ca ai rovinieta.

Distribuie pe Facebook
mai multe