Modificari importante in Codul Rutier. In ce cazuri ti se va suspenda inmatricularea masinii

Modificari importante in Codul Rutier. In ce cazuri ti se va suspenda inmatricularea masinii
  • Codul Rutier va fi modificat
  • Noutatile vor viza suspendarea inmatricularii masinii
  • Transcrierea dreptului de proprietate va trebui facut in maxim 90 de zile
Distribuie pe Facebook

Autoritatile se pregatesc sa adauge cateva noutati importante in Codul Rutier, care vor viza suspendarea inmatricularii masinii. Aceste prevederi ar urma sa intre in vigoare in 20 mai 2018.

Dupa ce au pus la punct un proiect de lege care le va permite masinilor cu defectiuni minore sa treaca Inspectia Tehnica Periodica si dupa ce au modificat tarifele asigurarilor RCA, acum autoritatile au in plan sa modifice Codul Rutier.

Cele mai notabile noutati se vor referi la suspendarea inmatricularii unei masini, care de-acum incolo se va putea efectua in cazul in care Inspectia Tehnica Periodica a expirat sau a fost anulata din varii motive.

Totodata, legea va prevede aceeasi masura si in cazul in care noul proprietar nu solicita transcrierea dreptului de proprietate in termen de maxim 90 de zile. In prezent, termenul limita este de 30 de zile, fara sa existe insa sanctiuni pentru depasirea acestuia.

Cu alte cuvinte, daca nu iti inmatriculezi masina in urmatoarele trei luni de la achizitie sau daca circuli cu ITP-ul expirat sau anulat, politia rutiera va retine certificatul de inmatriculare si de inregistrare, sau dovada inlocuitoare a acestuia. Conducerea unei masini cu inmatricularea suspendata va fi sanctionata cu amenda de la 9 la 20 de puncte, adica cu sume cuprinse intre 1.305 si 2.900 de lei.

Totusi, exista si cateva vesti bune, aduse de acel proiect de lege de care vorbeam la inceputul acestui articol. Acesta a fost deja aprobat de Guvern si va propune ca ITP-ul sa poata fi obtinut mai usor. In plus, notiunea de "defectiuni tehnice" va fi inlocuita cu trei tipuri de "deficiente": minore, majore si periculoase.

Daca spre exemplu, masina ta a fost notata cu deficiente minore, adica cele care nu afecteaza siguranta circulatiei, vei lua ITP-ul fara nicio problema. Cat despre celelalte categorii, purtatorul de cuvant al Guvernului declara la acea vreme ca "Deficientele periculoase constituie un risc direct si imediat la adresa sigurantei rutiere sau care au un impact direct asupra mediului."

Distribuie pe Facebook
mai multe