Noile etichete pentru anvelope intra in vigoare de anul viitor

Noile etichete pentru anvelope intra in vigoare de anul viitor
De la anul, toate anvelopele vor avea o serie noua de insemne si informatii. De la nivelul de zgomot pe care il face in mers cauciucul, pana la gradul de eficienta pe ploaie si contributie la consum redus. Asadar, de la anul, cand cumperi cauciucuri noi, iata la ce va trebui sa te uiti!
Distribuie pe Facebook
Cauciucurile vor fi etichetate incepand de anul viitor, conform normelor europene. Astfel, Ministerul Economiei a elaborat un proiect de lege in care putem vedea exact ce fel de anvelope se vor vinde in magazine.
Ministerul Economiei a publicat Regulamentul de aplicare a unei hotarari europene, introdusa de autoritatile romane in legislatia de la noi. Astfel, pentru a respecta decizia Comisiei Europene nr. 1222/2009, precum si Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind etichetarea pneurilor in ceea ce priveste eficienta consumului de combustibil si alti parametri esentiali, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 342 din 22 decembrie 2009, se vor introduce ETICHETE pentru cauciucuri.
Cumpararea anvelopelor se va face in functie de informatiile de pe eticheta.
Ce contine eticheta:

- consumul de carburant

- distanta de franare pe carosabil umed
- nivelul de zgomot la exterior
- durata de viata a anvelopei
Cand intra in vigoare noile prevederi?
Proiectul de lege de pe site-ul Ministerului Economiei arata ca aplicarea se va face de la 1 noiembrie 2012. De la aceasta data, producatorii sunt obligati sa puna etichete pe toate anvelopele comercializate.
Cum arata etichetele
Vorbim despre niste autocolante, care vor insoti orice cauciuc, si pe care vor fi informatii afisate exact ca la electrocasnice.

Noile etichete pentru anvelope intra in vigoare de anul viitor


Vom avea o scala care indica eficienta energetica si care arata cat de poluanta este anvelopa.


Astfel se va putea vedea clar diferenta dintre produsele de clasa superioara si cele inferioare.


Intre cea mai proasta anvelopa si cea mai buna, diferenta de franare pe carosabilul umed este de aproximativ 10 metri, vitala in situatii limita.


Ultima informatie de pe eticheta arata nivelul de zgomot al anvelopei, in mers, exprimat in decibeli.
Foarte importanta va fi si informatia cu privire la consumul de carburant pe care il are masina care are montata pe ea acel tip de anvelope. Potrivit informatiilor din prezent, o anvelopa superioara poate aduce o economie de benzina sau motorina de 0,5 litri/100 km.
Ce amenzi iau producatorii care nu pun etichete pe cauciucuri

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor - ANPC va supraveghea fiecare producator de anvelope din piata, pentru a se asigura ca se aplica aceste norme. In caz contrar, companiile sunt bune de plata.

Amenzile sunt intre 9.000 lei si 20.000 de lei.

Distribuie pe Facebook
mai multe