Noul Cod Rutier 2016: detectoarele de radar ar putea sa fie interzise... din nou

Noul Cod Rutier 2016: detectoarele de radar ar putea sa fie interzise... din nou
  • Amenda pentru detector ar putea sa fie de 9-20 de puncte
  • Detectoarele au mai fost interzise in Romania pana in 2006
  • In tara noastra nu exista semnalizarea zonelor cu radar
Distribuie pe Facebook

Dupa ce am vazut noile propuneri de modificare a Codului Rutier, referitoare la pedepsirea si amendarea soferilor agresivi si violenti, iata ca acum parlamentarii mai vin cu o propunere care are toate sansele sa fie adoptata.

Daca azi, detectoarele de radar sunt legale si orice sofer are voie sa detina asa ceva in masina, lucrurile s-ar putea schimba din acest an. Mai exact, daca intra in vigoare noul Cod Rutier, cu paragraful modificat propus de cativa parlamentari, detectoarele de radar ar putea sa fie interzise, asa cum se intampla si in alte tari din Europa.

Cei care au formulat proiectul de lege se gandesc ca daca soferii nu vor mai avea detectoare de radar in autoturisme, viteza va fi redusa, la fel si numarul de accidente. Pentru ca, in ciuda noilor aparate radar performante, "nedetectabile", soferii au achizitionat detectoare noi, cu raza de actiune mai mare, capabile sa il alerteze pe sofer de prezenta unui radar, astfel incat acesta sa franeze in timp util. Problema este ca acelasi sofer, daca nu ar avea detectorul de radar, probabil ar merge la fel si ar lua amenda sigur...

Cu alte cuvinte, acest proiect pare sa isi doreasca mai multe amenzi acordate soferilor, in loc sa vrea un plus de siguranta rutiera. Deoarece, in tarile in care detectoarele sunt interzise, soferii sunt avertizati din timp de zonele in care sunt montate radarele fixe. Acestea sunt montate in zone cu un grad ridicat de pericol, iar numarul urias de panouri de avertizare au ca scop reducerea vitezei din partea soferilor. Ce inseamna asta? Inseamna ca in tarile in care sunt interzise detectoarele, adica Austraia, Elvetia, Germania, Franta sau Marea Britanie, autoritatile vor ca tu sa respecti legea si sa nu faci accident, nu sa-ti ia banii.

Si, spre deosebire de alte tari, in care esti avertizat de multe ori ca intri intr-o zona cu radar, numai soferii nesimtiti si prosti reusind sa ia amenzi de viteza, in Romania nu exista asa ceva. Adica Romania nu vrea ca tu sa nu mai faci accidente, vrea sa-ti ia banul! Din pacate, o astfel de lege de interzicere a detectoarelor nu va reduce numarul de accidente. Ci doar daca va exista si o lege de semnalizare si avertizare a soferilor pentru zonele in care sunt montate aparatele de radar. Daca se da o asemenea lege de interzicere, doar de dragul de a o da, parlamentarii nu vor face decat sa ne demonstreze, inca o data, ca nu isi fac treaba cu cap.

Sursa: RTV.net

CITESTE SI PROPUNEREA PENTRU PEDEPSIREA SOFERILOR AGRESIVI!

Distribuie pe Facebook
mai multe