OFICIAL: Daca nu-i prezinti buletinul politistului, primesti 1500 de lei amenda

OFICIAL: Daca nu-i prezinti buletinul politistului, primesti 1500 de lei amenda
  • 500 de lei era amenda maxima pana acum
  • 500-1500 de lei amenda de acum inainte
  • Refuzul de legitimare duce la conducerea soferului la sectie
Distribuie pe Facebook

Senatul a adoptat tacit un nou proiect ce urmeaza sa fie transformat in lege. E vorba despre cresterea amenzilor pentru cei care nu vor sa se legitimeze.

Pana acum, daca refuzai sa te legitimezi in fata politistului, erai dus la sectie si primeai o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei. De acum inainte, daca faci pe zmeul si refuzi legitimarea, amenda va fi de maximum 1500 de lei.

In fata cui trebuie sa ma legitimez? Fara intrebari si alte explicatii, trebuie sa te legitimezi in fata politistului rutier, a politistului de la ordine publica, a politistului de frontiera si a jandarmului. Singurii in fata carora NU trebuie sa te legitimezi sunt politistii locali. Conform legii 155/2010 a politiei locale, numai in cazul in care exista dovada ca ai infaptuit o contraventie sau infractiune are dreptul politistul local sa te legitimez, dar fara motiv, niciodata.

In ceea ce-i priveste pe soferi, numarul celor care nu vor sa prezinte actele organului constatator este destul de mare. Iar acest lucru duce la escaladarea situatiei si la incidente violente. Insa una este refuzul de legitimare si alta este neprezentarea actului de identitate. Adica un sofer care refuza sa isi spuna numele si sa prezinte actele este pasibil de aceasta pedeapsa. Insa daca un sofer nu are documentul de identitate sau actele asupra lui, dar isi spune numele si politistii il pot identifica online in baza de date, va fi caz numai de amenda pentru neprezentarea documentelor, neffind nevoie de deplasarea la o sectie de politie.

Oricum, e bine de stiut ca politistii rutieri isi fac doar treaba si nu au nimic personal cu vreun sofer. Adica atunci cand suntem opriti este bine sa inmanam toate actele si sa cooperam cu agentul, astfel incat sa se faca tot controlul usor si lipsit de incidente. In cel mai rau caz o sa primim o amenda binemeritata, daca am gresit, iar pe viitor vom fi mai atenti.

Legea urmeaza sa ajunga la Camera Deputatilor, dupa care la Presedinte si publicata in Monitorul Oficial, inainte sa intre in vigoare.

Distribuie pe Facebook
mai multe