Politia Locala ramane la amenzile pentru parcare: agentii locali NU au voie sa-i amendeze pe soferi

Politia Locala ramane la amenzile pentru parcare: agentii locali NU au voie sa-i amendeze pe soferi
  • Exista un proiect de lege care ar putea schimba atributiile localilor
  • Agentii locali pot doar sa amendeze pentru parcare nepermisa
Distribuie pe Facebook

Va spuneam mai demult ca se incearca imputernicirea agentilor de la Politia Locala astfel incat sa ii poata amenda si legitima pe soferi pentru diverse nereguli exact ca Politia Rutiera. Ei bine, ICCJ a decis ca politistii locali NU pot avea aceleasi atributii ca cei rutieri.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a comunicat decizia prin intermediul unui comunicat de presa. Din acesta reiese ca numai politistii de la Brigada de Politie Rutiera ii pot legitima si amenda pe soferi in trafic. Aceasta decizie vine dupa ce Avocatul Poporului a cerut o lamurire cu privire la aceasta situatie, dupa ce cativa parlamentari s-au gandit sa propuna schimbarea legii astfel incat localii sa aiba aceleasi atributii ca agentii de la Rutiera.

"În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (...) prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate".

Acest pseudo-scandal intre soferi si politistii locali a pornit dupa ce acestia si-au depasit atributiile de serviciu si i-au amendat pe diversi soferi in trafic, iar unele instante de judecata la nivel local au considerat procesele verbale legale, in timp ce altele le-au considerat ilegale. Asadar, nu era foarte clar, pana acum, daca agentii locali au voie sa dea amenzi pentru trecerea pe rosu, neacordare de prioritate si asa mai departe.

Momentan, agentii de la Politia Locala au doar cateva modalitati prin care ii pot sanctiona pe soferi. Respectiv, daca acestia parcheaza in locuri nepermise sau daca blocheaza o intrare in parcare sau parc. Politistii Locali pot sa dea amenzi si celor care opresc pe trecerile de pietoni sau in mijlocul intersectiei, insa, in realitate, acestia nu prea dau amenzi.

Se pare insa ca exista o sansa, destul de mica, pentru ca politistii locali sa primeasca aceleasi atributii ca cei din MAI. Deoarece proiectul parlamentarilor exista inca si isi propune sa modifice legea, oferindu-le competente si atributii mai multe. Insa sansele sunt mici, deoarece ar ridica semne de intrebare si ar declansa un lant de nemultumiri in randul Politiei Rutiere care are angajati ce au urmat o academie in acest sens, insa agentii de la Locala au nevoie doar de un liceu terminat ca sa-si exercite munca.

Distribuie pe Facebook
mai multe