Politia Rutiera are in dotare aparate care depisteaza automat masinile furate

Politia Rutiera are in dotare aparate care depisteaza automat masinile furate
  • Sistemul este compus dintr-o camera externa si un calculator
  • Proiectul este in colaborare cu Microsoft
  • Orice masina declarata furata este identificata pe loc, dupa numarul de inmatriculare
Distribuie pe Facebook

Asa cum deja sunt in functiune de ani buni sistemele care depisteaza automat in trafic orice autoturism inmatriculat in Romania care nu are ITP sau asigurare valabila, la fel functioneaza si noul sistem care depisteaza masinile furate. Acesta era pana acum folosit doar in reteaua de camere fixe de pe DN1, dar acum este utilizat si pe o autospeciala de la Autostrazi.

Una dintre autospecialele brigazii de Politie Rutiera de la Autostrazi este de acum dotata cu un nou sistem. Pe langa aparatul de radar de ultima generatie, in fata caruia nu sunt eficiente detectoarele de radar, masina Dacia Logan MCV este de acum dotata si cu un sistem suplimentar.

Acesta inregistreaza toate numerele de inmatriculare de la masinile care merg pe autostrada si le proceseaza imediat, reusind sa izoleze placutele care apartin unor automobile furate. "Una dintre autospecialele de politie rutiera cu sistem radar, a fost echipata suplimentar, in urma parteneriatului cu Microsoft, cu o tableta PC cu conectivitate 3G/UMTS, precum si cu un sistem de identificare automată a numerelor de inmatriculare (automatic number plate recognition - ANPR), in paralel cu dezvoltarea sistemului informatic al Politiei Romane pentru a sustine conectarea in mod securizat cu terminale mobile", spun oficialii din Politie.

Mai precis, cu ajutorul acestui dispozitiv Tablet PC cu conectivitate 3G, agentul de circulatie poate intra de la fata locului in aplicatiile Politiei Romanie sau ale altor structuri din cadrul MAI. Adica daca o masina este identificata in trafic avand un numar recunoscut ca si legat de o masina furata, acesta isi poate da seama in cateva clipe daca este vorba chiar de acea masina.

Acest sistem nou si extrem de util, menit sa scada rata furtului de autoturisme, este compus dintr-o camera montata pe un trepied, amplasata pe marginea drumului. Camera citeste numerele si cu ajutorul unei aplicatii conectata la baza politiei de masini furate, identifica daca masinile care circula pe autostrada fac parte din acea baza de date. Sistemul detecteaza codul de tara si salveaza pozele cu masina suspecta, impreuna cu numarul camerei, data si ora cand masina a fost surprinsa in trafic.

Conform Politei Romane o a doua masina a Politiei Autostrazi a fost dotata suplimentar cu un dispozitiv numit TachoScan, care permite citirea automata a datelor inregistrate de tahografele electronice folosite de soferii profesionisti, putandu-se astfel verifica rapid daca acestia au respectat orele de odihna impuse de lege.

Distribuie pe Facebook
mai multe