Procurorii iau la puricat Registrul Auto Roman inainte de Revelion: coruptie si spagi din plin

Procurorii iau la puricat Registrul Auto Roman inainte de Revelion: coruptie si spagi din plin
De parca ar exista vreun sofer roman care nu a rezolvat problemele la RAR cu putina atentie, de parca nu au dat toti cei care s-au dus pentru omologari spaga si de parca nu se facea totul la vedere, DGA a luat azi la puricat mai multe centre RAR din Romania.
Distribuie pe Facebook

Sa fim seriosi: daca ar vrea cineva sa faca ceva in privinta coruptiei de la RAR care domina aceasta institutie de ani buni, ar fi facut deja ceva. Toata lumea stie pe toata lumea care s-a dus acolo si a dat spaga. Toata lumea stie pe cineva care lucreaza acolo si care aranjeaza treburi. Nu mai spunem de cazurile concrete in care am fost noi implicati si in care am platit dreptul Registrului Auto Roman. Nu este niciun secret, nu este nimic ascuns, totul e la vedere. Vrei sa omologhezi un motor cu acte, conform legii, motor cu care a fost prevazut acel model? Arunca un ochi un inspector si zice ca nu se poate. Ai dat spaga, brusc, ai motor nou in acte. Ai o masina adusa de afara pe care inpsectorii o considera non-Euro, desi e din Germania si acolo este Euro 4? Nicio problema: dai o inghetata si se trece Euro 4 in acte. Iar cazurile pot continua la nesfarsit. De fapt, asteptam cu drag comentariile cititorilor, deoarece la orice articol legat de RAR apar sute de comentarii ale oamenilor care au patit tot felul de lucruri in unitatile RAR din toata tara.

Nu stim de ce, poate ca sa arate ca fac treaba pe final de an, DGA, Directia General Anticoruptie, face astazi 68 de perchezitii in judetul Mures la persoane banuite de coruptie. Perchezitiile se fac atat la sediul Registrului Auto Roman Mures, cat si la Serviciul Pasapoarte. Sunt banuiti de nereguli un angajat al Politie si mai multi functionari de la RAR. Inclusiv in Bucuresti au fost politistii la sediul RAR de unde au ridicat documente.

Conform DGA, "Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul că, în cursul acestui an, un cetăţean din Mureş a pretins şi primit în mod repetat sume de bani de la diferite persoane în scopul facilitării omologării individuale şi emiterii cărţii de identitate a vehiculelor în regim de urgenţă, fără programare, pentru autovehicule rulate de proveninţă străină, aflate la prima înmatriculare în România. Activitatea infracţională a fost realizată cu sprijinul unor funcţionari din cadrul RAR Mureş". In plus, "cetăţeanul a beneficiat de sprijin din partea unui agent de poliţie din cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor Simple Mureş. Acesta, în exercitarea atribuţiilor de serviciu a eliberat unor persoane din anturajul său documente de identitate, în schimbul unor foloase materiale, fără programare, în regim de urgenţă şi fără a achitarea taxelor aferente eliberării în regim de urgenţă", mai spun ofiţerii.

Mai tineti minte cum era pe vremuri la Udriste? Vorbeai cu un combinator de la un ghiseu de acte si, in loc sa stai la cozi interminabile, in doua ore aveai actele pentru masina terminate. Acum vreo 15 ani se faceau manarii crunte, inmatriculai masini fara acte, le treceai pe numele tau doar cu un talon, scoteai carte si talon nou, nu aveai nicio treaba. Acum, la un nivel mai mic, se fac cam aceleasi gainarii. Peste tot in tara asta.

Practic, la RAR Mures un individ lua spaga de la astia care aduceau masini de afara ca sa le elibereze repede actele noi. Astfel de indivizi sunt in absolut toate centrele RAR din Romania, fara exceptie. La fel cum, acelasi sistem bazat pe spaga, functioneaza in fata politistilor la DRPCIV Pipera, unde trebuie sa dai o atentie ca sa fii trecut pe lista sau o spaga ca sa nu mai stai la coada. Totul la vedere, filmat de presa, dar nimeni nu ia nicio masura. DGA se pare ca nu are drum pe aici...

Poate ca aceasta activitate a RAR-ului, plina de nereguli si combinatii ca pe vremuri pentru rezolvarea oricarei probleme, este lasata in pace deoarece sunt multi oameni cu influenta care isi rezolva astfel treburile. Cum ar fi nea Tariceanu, care s-a bagat in fata la DRPCIV, sa stea la coada la omologare cu o masina de epoca, la fel ca tot romanul de rand? Pai asta mai e dictatura? Normal ca se va duce la cine trebuie si va pleca acasa in 5 minute cu actele gata.

Distribuie pe Facebook
mai multe