Puteri sporite pentru Politia Locala. Soferii care nu se supun risca amenzi de pana la 14.500 de lei

Puteri sporite pentru Politia Locala. Soferii care nu se supun risca amenzi de pana la 14.500 de lei
  • Puteri sporite pentru Politia Locala
  • Soferii care nu se supun risca amenzi de pana la 14.500 de lei
Distribuie pe Facebook

Noua lege a fost deja promulgata de Presedintele Romaniei si, la fel de important de mentionat, publicata in Monitorul Oficial.

Agentii de la Politia locala au primit, de curand, mai multa putere, dupa ce proiectul care le permite sa ceara, in premiera, posesorului unei masini datele celui caruia i-a imprumutat-o a fost publicat, zilele acestea, in Monitorul Oficial.

"Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 39, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 39

(1) La solicitarea politiei rutiere sau a politiei locale, proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul este obligat sa comunice acesteia, in termenul indicat in cuprinsul solicitarii, datele de identificare ale persoanei careia ia incredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Politia locala poate solicita aceste date de identificare numai in legatura cu exercitarea competentelor in domeniul circulatiei pe drumurile publice.

2. La articolul 102 alineatul (1), punctul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

14. nerespectarea de catre proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul a obligatiei de a comunica, in termenul indicat in cuprinsul solicitarii politiei rutiere sau politiei locale, dupa caz, datele de identificare ale persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevazute la art. 39;

3. La articolul 105, punctul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

10. nerespectarea obligatiei de a comunica, in termenul indicat in cuprinsul solicitarii politiei rutiere sau politiei locale, datele de identificare ale persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevazute la art. 39;

4. La articolul 109, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 109

(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de catre politistul rutier sau de catre politistul local, iar in punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, de catre politistii de frontiera. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor de catre politistul local se fac cu respectarea dispozitiilor Legii politiei locale nr. 155/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata", se arata in cuprinsul legii 335/2022.

Soferii care nu vor tine cont de noile reglementari risca amenzi cuprinse intre 1.305 si 2.900 de lei (in cazul persoanelor fizice), respectiv pana la 14.500 de lei (in cazul persoanelor juridice).

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 12 Decembrie 2022