Radarele ascunse sunt de domeniul trecutului. Legea urmeaza sa ajunga la Presedinte pentru promulgare

Radarele ascunse sunt de domeniul trecutului. Legea urmeaza sa ajunga la Presedinte pentru promulgare
  • Radarele ascunse au fost scoase in afara legii
  • Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege
  • Urmeaza sa fie trimis Presedintelui Romaniei pentru promulgare
Distribuie pe Facebook

Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a votat legea care interzice printre altele amplasarea aparatelor radar in locuri de unde nu sunt vizibile pe drumurile publice. Actul normativ urmeaza sa ajunga pe masa Presedintelui Romaniei pentru promulgare.

Mai multi deputati, printre care Florin Roman de la PNL si Catalin Radulescu de la PSD, au depus la finalul anului trecut cateva propuneri de modificare a Codului Rutier, cunoscut sub denumirea oficiala de OUG 195/2002.

Insa proiectul de modificare a legii care reglementeaza circulatia pe drumurile publice a fost atacat la CCR. Judecatorii au decis ca intr-adevar unele articole sunt neconstitutionale, asa ca au trimis actul inapoi pentru reexaminare pe 6 noiembrie 2018.

Proiectul de lege a fost acum modificat si cuprinde in integralitate articolele declarate constitutionale asa ca a fost adoptat in forma finala de catre Camera Deputatilor cu 186 de voturi "pentru" si 21 "impotriva".

Actul normativ, care acum trebuie sa ajunga la Presedintele Romaniei pentru promulgare, interzice amplasarea aparatelor radar in locuri de unde nu sunt vizibile pe drumurile publice. In plus, atat politistii rutieri cat si cei de frontiera sunt obligati de-acum incolo sa poarte uniforma cu inscrisuri si insemne distinctive.

Totodata, aparatele radar de tip pistol vor putea fi utilizate la distante de maxim 10 metri de la autospeciala.

"O alta prevedere este cea referitoare la constatarea contraventiilor in sensul ca nu poate fi facuta doar cu mijloace tehnice certificate, omologate si verificate metrologic, consemnandu-se aceasta in procesul verbal de contraventie," se arata intr-un comunicat emis de deputatul PNL Florin Roman.

Desi nu face altceva decat sa incurajeze incalcarea legii, Roman sustine in continuare ca "Legea pune bazele pe preventie, intrucat amplasarea radarelor la vedere inseamna ca soferul incetineste si devine prudent. Statisticile demonstreaza ca acolo unde au fost montate machete ale masinilor de politie, numarul accidentelor din cauza viteze s-a redus simtitor."

Distribuie pe Facebook
mai multe