Regulile pentru obtinerea permisului de conducere se schimba din octombrie

Regulile pentru obtinerea permisului de conducere se schimba din octombrie
  • Reexaminarea practica se poate face dupa 15 zile
  • Scoala de soferi e valabila 1 an
  • Soferul trebuie sa faca 6 ore suplimentare de traseu inainte de alt examen
Distribuie pe Facebook

Cei care incearca sa obtina permisul de conducere au parte de cateva reguli noi de luna viitoare. Principala, cea mai importanta, este ca daca iei proba teoretica si pici la cea practica, poti sa o dai de mai multe ori fara sa fie nevoie sa repeti examenul de la sala.

Daca pana acum erai obligat sa dai si sala daca pici traseul, de acum inainte lucrurile se schimba. Mai precis, de pe 5 octombrie 2015, cei care trec de proba teoretica, numita popular sala, dar pica la proba practica de traseu, vor putea sa mai incerce sa ia traseul fara sa fie nevoie sa repete si sala. Acest lucru reiese din Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015, care va modifica procedura de examinare stabilita prin Ordinul MAI nr. 268/2010.

Dupa ce faci scoala de soferi ai un termen de 1 an pentru a obtine permisul de conducere. Daca acest termen este depasit, trebuie sa faci noi cursuri de pregatire. Insa daca ai trecut cu succes de proba teoretica, poti sa dai proba practica de cate ori doresti, pana o iei, cu conditia de a face de fiecare data, inainte de examen, 6 ore suplimentare de traseu si sa achiti taxa de examinare. Totul, dupa minimum 15 zile de la examenul picat.

Actul normativ publicat in Monitorul Oficial spune: "Calificativul «admis» la proba teoretica permite sustinerea probei practice in perioada de valabilitate a cursului de pregatire teoretica si practica (...). Candidatii declarati «respins» la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata".

Dosarul de examinare trebuie sa contina diverse acte. In primul rand, candidatii trebuie sa aiba minimum 18 ani, sa fie apti din punct de vedere medical si sa faca dovada urmarii orelor de conducere practica si teoretica la o scoala de soferi autorizata.

Dosarul pentru obtinerea permisului de conducere trebuie sa contina:

  • cerere-tip semnata de candidat, in care se consemneaza si declaratia pe propria raspundere a acestuia din care sa rezulte, in principiu, ca locuieste in mod obisnuit in Romania sau ca revine periodic la o adresa din tara;
  • fisa de scolarizare emisa de scoala de soferi in cadrul careia candidatul a absolvit cursurile de pregatire teoretica si practica, in care se consemneaza si avizul medical "apt pentru conducerea autovehiculelor din grupa...", corespunzator categoriei pentru care se solicita examinarea;
  • certificatul de cazier judiciar eliberat de politie;
  • copia actului de identitate;
  • dovada de plata a taxelor si tarifelor aferente obtinerii permisului de conducere.

Cei care nu cunosc momentan provedura, trebuie mentionat ca sustinerea probei teoretice consta in folosirea unei aplicatii informatice la care accesul este permis in baza unui bon de ordine cu un cod de bare. Acesta este inmanat candidatilor la intrarea in sala de examen. Proba se sustine in limba romana, insa cetatenii care apartin minoritatilor nationale pot cere sustinerea in limba materna. "In cazul strainilor, al cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, altele decat Romania, al cetatenilor statelor membre ale Spatiului Economic European si al cetatenilor Confederatiei Elvetiene, proba teoretica se poate sustine, la cerere, in limbile engleza, franceza sau germana", prevede Ordinul MAI nr. 268/2010.

Examenul teoretic are un numar diferentiat de intrebari particularizate pentru fiecare categorie. Numarul de raspunsuri corecte necesare si timpul de solutionare difera, de asemenea, in functie de categorie. De exemplu, pentru categoria B (autoturisme), testul are 26 de intrebari, dureaza maximum 30 de minute si candidatul are nevoie de minimum 22 de raspunsuri corecte. Pentru categoria A (motociclete), testul are 20 de intrebari, dureaza maximum 20 de minute si candidatul are nevoie de minimum 17 raspunsuri corecte.

"Testul este generat de sistemul informatic (...), fiecare intrebare prezentand trei variante de raspuns. Intrebarile pot avea unul, doua sau trei raspunsuri corecte. Candidatul poate raspunde la fiecare intrebare afisata in ordinea aparitiei acestora sau poate amana raspunsurile, revenind ulterior asupra lor. Examenul intrerupt datorita unor defectiuni tehnice se reia de indata ce au fost inlaturate cauzele acestora. Evaluarea raspunsurilor se aduce la cunostinta candidatului in mod direct, prin afisarea in timp real pe ecranul de examinare a rezultatului general si a calificativului final. Pe ecran este afisat si contorul de timp" mai spune ordinul Ministrului de Interne.

Distribuie pe Facebook
mai multe