Ridicarea masinilor parcate neregulamentar, declarata ilegala... din nou

Ridicarea masinilor parcate neregulamentar, declarata ilegala... din nou
  • Numai 10% din banii incasati se intorc la bugetul local
  • Mafia hingherilor din sectorul 6 este cea mai bine pusa la punct
  • Firma Ilcor, campioana la furtul de masini
Distribuie pe Facebook

De fiecare data cand am avut ocazia ne-am zbatut sa aratam ca afacerea ridicarilor de masini in Bucuresti este o afacere banoasa pentru unii smecheri, dar fara nicio baza legala. Cu alte cuvinte, un furt pe fata. Desi a mai fost declarata ilegala aceasta practica si de alte instante judecatoresti, astazi, Inalta Curte a declarat ca ridicarea masinilor de catre consiliile locale este ilegala.

V-am tot povestit de primari cu firme obscure care au primit contracte ilicite doar pentru a stoarce banul de la cetatenii romani. Si, pana nu demult, o afacere incredibil de banoasa era ridicarea masinilor parcate neregulamentar. Primaria facea un contract cu o firma facuta peste noapte, aceasta ridica masina sub protectia politiei locale, iar proprietarul trebuia sa plateasca intre 500 si 1000 de lei pentru a-si recupera automobilul. Din pacate, numai o fractiune din aceste sume uriase se intorcea in comunitate, la bugetul local, restul fiind impartiti intre baietii destepti.

Acum, Avocatul Poporului a primit de la ICCJ confirmarea ca ridicarea masinilor parcate neregulamentar este ilegala. Si asta pentru ca hotararile de consilii locale care reglementeaza activitatea de ridicare a masinilor sunt emise ilegal, pentru ca vin sa legifereze peste Codul Rutier – lege cu forta juridica mai mare, care nu prevede cum trebuie sa se desfasoare ridicarea masinilor. Practic, o hotarare de consiliu local legifereaza in locul unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, lucru ilegal.

Cu alte cuvinte, fiecare primar isi face cum vrea el regulile la el pe sector, dar fara sa aiba vreo baza legala. Era de fapt un abuz pana acum, iar toate acele automobile ridicate, pentru care proprietarul a platit sume uriase, au fost ridicate ilegal, iar posesorii pot cere banii inapoi in instanta. Pentru ca tot ce tine de ridicarea masinilor trebuie stabilit de Regulamentul de aplicare al Codului Rutier (ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002). Iar acest lucru nu se intampla, in Regulament nu se vorbeste despre ridicarea masinilor, deci aceasta practica nu trebuie sa aiba aplicare.

Din pacate, primarii care incalca flagrant legea sunt inca destui. Numai in 2014 au fost ridicate in Bucuresti 13.500 de automobile din sectoarele 1 si 6. In sectorul 6, acolo unde este cea mai mare mafie asupra careia trageam si noi un semnal de alarma anul trecut, soferii platesc 850 de lei ca sa-si recupereze vehiculul, iar in sectorul 1 soferii platesc 434 lei.

Conform Gandul.info, in 2014, firma Ilcor Auto Eco ce activeaza in sectorul 6 a ridicat 6.368 de autovehicule parcate neregulamentar, conform unui raspuns al Primariei Sector 6 pentru Gandul. Tarifele practicate de aceasta firma sunt cele mai mari din Bucuresti, un sofer caruia i se ridica masina aici ajungand sa scoata din buzunar cel putin 850 de lei (100 de lei pentru „pregatire si fotografiere-sigilare”, 250 de lei pentru ridicare, 250 de lei pentru transport si 250 de lei pentru 24 de ore de depozitare). Acest tarif se aplica insa doar in cazul in care soferul este atat de norocos incat are o masina care nu cantareste mai mult de 2,5 tone si isi recupereaza masina in primele 24 de ore de la ridicare. In caz contrar, tarifele sunt mult mai mari.

Anul trecut firma Ilcor a incasat din aceasta activitate cel putin 1,21 milioane euro (5,41 milioane lei), conform calculelor Gandul bazate pe aceste tarife minimale. Din acesti bani, la bugetul Primariei sector 6 s-au intors doar 10% din toti acesti bani.

Chiar si acum, dupa ce a fost din nou declarata ilegal, in sectorul 6 se ridica masini. Pana cand vom mai accepta ca primarii care sunt platiti din banii nostri sa faca un asemenea abuz si sa permita ridicarea ilegala a masinilor, adica furtul calificat?

Distribuie pe Facebook
mai multe