Semnal de alarma tras de Politia Rutiera: Soferi, NU ocoliti centrul imaginar al intersectiei cand faceti viraj la stanga

Semnal de alarma tras de Politia Rutiera: Soferi, NU ocoliti centrul imaginar al intersectiei cand faceti viraj la stanga
  • 3 puncte amenda daca incalci aceasta prevedere
  • Centrul intersectiei NU trebuie ocolit
  • Sirurile de pe cele doua sensuri se blocheaza astfel
Distribuie pe Facebook

Brigada de Politie Rutiera trage un semnal disperat de alarma, adresandu-se soferilor din Bucuresti. Unul din principalele motive pentru care se produc blocaje in intersectii este prostia soferului de Bucuresti care face virajul la stanga ocolind centrul imaginar al intersectiei. Lucru total gresit.

Marile intersectii ale Bucurestiului care nu sunt prevazute cu un sens giratoriu sufera de o mare problema: se blocheaza repede. Si una din cauzele principale ale acestor blocaje este ca soferii au uitat ce au invatat la scoala de soferi si incalca prevederile Codului Rutier. Adica atunci cand efectueaza un viraj la stanga ocolesc centrul imaginar al intersectiei si blocheaza astfel traficul. Daca, insa, s-ar face virajul inaintea centrului intersectiei, fluxul de masini din cele doua directii care efectueaza virajul la stanga nu se vor intersecta si nu se vor bloca. Dar ce sa le ceri soferilor disperati din Bucuresti care sunt satui sa astepte in trafic cu orele...

Daca nu sunt suficienti de inteligenti sa priceapa ca asa blocheaza intersectia si vor astepta mai mult in trafic, poate o amenda frumusica de 435 de lei ii va speria pe acei soferi care insista sa faca astfel manevra.

Condițiile actuale de trafic evidențiază un grad ridicat de indisciplină rutieră în ceea ce privește respectarea prevederilor legale care reglementează efectuarea schimbării direcției de deplasare în intersecție, respectiv a efectuării virajului la stânga.

Brigada Rutieră informează că în conformitate cu prevederile art. 110 din H.G. nr. 1391/2006 – R.A.O.U.G. nr. 195/2002

(1) În situaţiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificaţiei acestuia.
(2) Schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intră într-o intersecţie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecţiei, fără intersectarea traiectoriei acestora.

”Nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers” se sancționează contravențional cu amendă cuprinsă între 2 și 3 puncte amendă și 2 puncte penalizare.

Având în vedere consecințele generate în planul fluenței traficului rutier, Brigada Rutieră va organiza în perioada următoare acțiuni punctuale destinate conștientizării participanților la trafic cu privire la problematica mai sus-menționată.

Distribuie pe Facebook
mai multe