Sofer in Romania de la 16 ani: ce parere ai?

Sofer in Romania de la 16 ani: ce parere ai?
  • Copiii ar putea conduce de la 16 ani doar cu un adult
  • Viteza maxima in afara localitatii ar fi de 70 km/h
  • Numai masini de maxim 1000 cmc ar putea fi conduse de minori
Distribuie pe Facebook

De parca tot ce tine de legislatie a fost rezolvat, de parca somajul a disparut si starea materiala a romanilor s-a imbunatatit peste noapte, de parca am avea autostrazi noi si infrastructura impecabila, un deputat necunoscut propune ca tinerii sa aiba dreptul de a conduce automobilul de la 16 ani.

Senator, deputat, naiba stie ce este dl. Petru Movila. Dar cert este ca domnia sa este platit din banii mei si ai tai ca sa ia cele mai bune decizii pentru populatie. Si tare mi se pare ca ultima sa nascocire merge inclusa cu alte aberatii, cum ar fi tampeniile marca Remus Cernea, alt specimen platit din banii mei, care nu demult voia sa legifereze casatoriile dintre oameni si delfini...

Deputatul cu pricina propune ca tinerii care au implinit varsta de 16 ani sa aiba dreptul de a conduce un autoturism. Adica el spune ca oricum tinerii conduc de mici, asa ca macar sa o faca intr-un cadru legal. O propunere a sa este aceea de a putea obtine permisul de la 16 ani dar pana la 18 ani sa poti conduce doar masini cu motoare de maximum 1.0 litru si doar acompaniati de un adult, iar viteza maxima in afara localitatii sa fie de 70 km/h.

Domnia sa mentioneaza sistemul american, dar dincolo de ocean sunt cateva diferente fata de Romania. Amenzile si rigorile legii sunt mult mai stricte si mai de speriat in Statele Unite, asadar nu prea sunt tineri care au chef sa riste permisul si libertatea incalcand legea. Iar drumurile sunt ceva mai... diferite. Adica sunt cateva sute de mii de kilometri de autostrazi in toate zonele tarii. Si chiar daca nu exista limitari la viteza si puterea masinii pentru tinerii de 16-18 ani, accidentele in randul acestora sunt destul de rare.

Cum ar fi sa mearga tinerii de 16 ani in Romania cu masina? In primul rand, haideti sa fim seriosi: sa mearga mama sau tata alaturi de tine mereu la scoala este aiurea si se pierde efectul mobilitatii cu masina. La fel de bine daca am 16 ani, ma poate duce tata la scoala daca vrea. Ideea unui permis auto este sa ai independenta, dar daca legea te leaga de o alta persoana cu care esti obligat sa mergi, permisul este inutil. La fel si cu viteza de 70 km/h pe care nu ai voie sa o depasesti. Asta inseamna ca vei incurca traficul in zonele cu viteza maxima de 90-110 km/h, iar pe autostrada vei fi pe buzele multor soferi de tir...

Nu mai punem la socoteala factorul... pueril. La 16 ani esti un copil care te gandesti la fete, la tigari si la filme xxx. Unde mai pui ca trebuie sa incepi sa te pregatesti pentru Bac? De ce trebuie sa conduci asa devreme, unde e graba? Si ce faci daca legea te obliga sa cumperi o masina de 1000 cmc? La 18 ani mai ai bani sa-ti cumperi alta? Si ce se intampla daca Volkswagen incepe sa lanseze pe piata motorul turbo de 1.0 litru si 275 cp, cine va fi vinovat de accidentele in care vor muri tinerii de 16 ani care respecta legea dar alearga cu 200 km/h prin oras?

Discutii ar fi multe, dar ideea pare una absolut prosteasca. Asta e parerea noastra. De unde pana unde graba asta, de ce sa nu astepte tinerii pana la varsta de 18 ani ca sa-si obtina permisul? Romania este fruntasa la numarul de accidente grave, de ce ar vrea cineva ca varsta celor care mor in accidente sa fie mai mica?

Distribuie pe Facebook
mai multe