Soferii alcoolisti, favorizati de noul Cod Penal

Soferii alcoolisti, favorizati de noul Cod Penal
  • Unele pedepse cu inchisoarea s-au transformat in amenzi
  • Soferii recalcitranti vor avea pedepse mai mari
  • Nivelul de alcool se va face doar in urma recoltarii de probe biologice
Distribuie pe Facebook

Modificarile noi din Codul Penal aduc numai vesti proaste. In timp ce aproximativ 6000 de puscariasi vor ajunge in libertate, noile legi i-au luat in vizor si pe soferi. Pedepsele au devenit mai permisive, asadar daca cineva conduce beat, nu va mai risca ani de puscarie, ci doar amenda.

De foarte multi ani nu am mai vazut legi realizate bine, in favoarea majoritatii populatiei. Codul Penal nu face exceptie. Se pare ca cei care au redactat legea nu ii considera pe soferii cu o alcoolemie de 0.8 grame la mie sau mai mult periculosi, asadar pedeapsa care pana acum era chiar si inchisoare, s-a transformat in amenda. Si numai amenda.

Daca pana acum alcoolemia se masura cu ajutorul unui aparat special de catre agentul de circulatie, acum soferul care este prins conducand baut la volan este obligat sa mearga la o unitate aprobata pentru recoltarea de probe biologice. Daca soferul refuza sa mearga la prelevarea de astfel de probe, pana acum risca o pedeapsa cu inchisoarea de maximum 7 ani. Acum, aceasta pedeapsa a scazut la un maxim de 5 ani.

Soferii recalcitranti sunt considerati insa mai periculosi. Cei care refuza sa prezinte actele sau agreseaza verbal sau fizic agentii de politie vor avea de suferit pedepse mai aspre. Acestia pot fi de acum acuzati de obstructionarea justitiei si risca sa ajunga dupa gratii timp de un an de zile.

Iata care sunt modificarile din Codul Penal ce ii intereseaza pe soferii din Romania:

- amenda pentru alcoolemie de 0,8 grame la mie

- alcoolemia este calculata la prelevarea probelor biologice

- amenda pentru conducerea unei masini neinmatriculate

- inchisoare 3 luni - 1 an sau amenda pentru cei care impiedica cercetările

- inchisoare 3 luni - 1 an sau amenda pentru cei care refuza sa comunice acte si date

- inchisoare 1-5 ani pentru influentarea declaratiilor

Conform lui Lucian Dinita, seful Politiei Rutiere, aceste modificari se doresc a fi niste alinieri la prevederile europene. Insa nu este sigur ca vor functiona, asadar este posibil sa vedem si alte modificari in viitor. Scopul acestor legi este sa corecteze comportamentele care sunt deviante si nu au nicio legatura cu normalitatea.

Distribuie pe Facebook
mai multe