Soferii au la dispozitie 15 zile ca sa achite jumatate din amenda, in loc de 48 de ore. E o lege buna?

Soferii au la dispozitie 15 zile ca sa achite jumatate din amenda, in loc de 48 de ore. E o lege buna?
  • Amenda se poate plati in 15 zile
  • Acum, termenul este de 48 de ore
Distribuie pe Facebook

Presedintele a promulgat legea care le va permite soferilor de acum inainte sa achite jumatate din amenda primita in termen de 15 zile. Pana acum, soferii aveau la dispozitie numai 48 de ore ca sa plateasca jumatate din cuantumul amenzii, dupa care, amenda trebuia platita integral.

Statul le vrea banii soferilor. Si ii vrea repede! Asa ca amenzile luate trebuiau achitate in 48 de ore, daca soferul voia sa plateasca doar jumatate din valoare. Acum, acest termen a crescut la 15 zile. Aparent, la prima vedere, pare o veste buna, aceea ca nu te mai grabeste nimeni sa platesti 50% din amenda. Poate ca nu ai bani in acele 48 de ore, poate ca esti in vacanta, pot exista multe variante care sa te faca sa vrei un termen mai lung.

Dar, in realitate, sta un intreg aparat psihologic si juridic care a concluzionat ca statul va incasa mai multi bani daca va mari acest termen de plata. Care este scopul in final? Ca soferul sa achite amenda integral. Acum, stiind ca are la dispozitie numai 48 de ore sa scape cu jumatate din amenda, soferul fie o achita pe loc, pe a doua zi. De acum inainte, stiind ca are un termen de peste 2 saptamani, soferul isi va schimba comportamentul.

In cele din urma, statul castiga oricum. Pentru ca cele 15 zile suficiente ca sa-l faca pe sofer sa uite de amenda. Foarte multi soferi vor uita de sanctiune si termenul de 15 zile va trece, posibilitatea de a achita jumtate va disparea. Asadar, statul va incasa in final amenda integrala. Poate ca ceva mai tarziu, cand apare pe rol la contribuabil, dar va incasa mai multi bani. Asadar, scopul acestui termen marit este de a creste posibilitatea ca amenzile sa fie platite integral, nu la jumatate.

Sunt situatii si situatii in randul soferilor. Unii vor fi de acord cu modificarea asta, altii nu. Tie cum ti se pare aceasta schimbare de lege?

Distribuie pe Facebook
mai multe