Tocmai mi-am luat permisul de conducere. Ce am voie si ce nu am voie sa fac la volan?

Tocmai mi-am luat permisul de conducere. Ce am voie si ce nu am voie sa fac la volan?
  • Trebuie sa afiseze un semn distinctiv
  • Amenda pentru lipsa acestui semn este cuprinsa intre 290 si 435 de lei
  • Nu au voie sa conduca masini care sunt destinate pentru teste
Distribuie pe Facebook

Multi adolescenti care isi iau permisul de conducere au impresia ca de a doua zi au voie sa faca tot ce le trece prin cap si sa conduca absolut orice masina. Ei bine, nu este chiar asa, iar aceste restrictii sunt foarte bine punctate in Codul Rutier.

Inainte de toate, un sofer incepator este orice conducator auto care are o experienta de condus mai mica de un an. OUG 195/2002, sau cu alte cuvinte Codul Rutier, reglementeaza clar ca acestia sunt obligati sa afiseze un semn distinctiv pe vehiculul condus.

In termeni populari, acest semn este cunoscut drept "lamaie". Un "disc de culoare galbena, cu diametrul de 100 mm, care are in centru semnul exclamarii, de culoare neagra, cu lungimea de 60 de mm, si diametrul punctului de 10 mm." Asadar, legea spune clar cat de mare trebuie sa fie semnul. Care-i treaba cu semnele de incepator care sunt cat jumatate din luneta? Ei bine, acestea sunt ilegale.

Soferii de autoturisme trebuie sa-l pozitioneze "pe parbriz, in partea din dreapta jos si pe luneta, in partea stanga jos."

In cazul in care acest semn distinctiv lipseste, politistul rutier poate aplica o amenda cuprinsa intre 290 si 435 de lei.

Apoi, soferii incepatori trebuie sa circule in afara localitatilor cu o viteza maxima cu 20 de km/h mai mica decat limita legala pe acel sector de drum. Cu alte cuvinte, daca limita este de 90 de km/h, incepatorii vor circula cu maxim 70 de km/h.

Codul Rutier reglementeaza clar si vehiculele pe care incepatorii nu au voie sa le conduca. Vorbim aici de masini care transporta marfuri sau produce periculoase, masini care sunt destinate testarii sau sunt folosite pentru probe, dar si autovehicule care sunt destinante transportului public de persoane, inclusiv in regim de taxi.

Oricum, pentru vehiculele destinate transportului public de persoane sau de marfuri, precum si cele destinate transportului de produse periculoase, iti trebuie atestat profesional sau autorizatie speciala.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 10 Septembrie 2018