Tunurile pe soferii nazdravani: daca vorbesti la telefon in masina, ramai fara permis

Tunurile pe soferii nazdravani: daca vorbesti la telefon in masina, ramai fara permis
  • 200 de lire, noua amenda pentru cei care vorbesc la telefon
  • 12 puncte penalizare duc la retinerea permisului
  • 6 puncte pentru folosirea telefonului
Distribuie pe Facebook

O tara care tine cu adevarat la siguranta cetatenilor este Marea Britanie. Acolo unde tocmai a fost aprobata o lege prin care soferii surprinsi ca folosest telefonul mobil in timp ce conduc primesc o amenda zdravana si raman fara permisul de conducere.

In Romania, la volanul multor masini o sa vezi persoane care folosesc telefonul mobil. Aici nu ne referim doar la vorbitul cu el la ureche, ci si statul pe internet, datul de SMS-uri sau mesaje online. Toate aceste activitati sunt periculoase pentru traficul rutier. Unele tari realizeaza chestia asta, altele nu prea... De exemplu, in Romania pedeapsa este mult prea blanda, dar in Anglia, lucrurile au devenit serioase.

Noua lege adoptata in Marea Britanie ii ia direct in vizorul lunetei pe soferii care folosesc telefonul. Pana acum, acestia primeau 3 puncte de penalizare si o amenda de 100 de lire. Acum, numarul de puncte s-a dublat, la fel si amenda. Mai tragic este ca, daca un sofer incepator, care are permisul de conducere de maxim 2 ani acumuleaza aceste 6 puncte, are permisul de conducere anulat. Nu suspendat, nu retinut, ci anulat. Iar soferii experimentati, daca aduna 12 puncte in 3 ani, raman si ei fara permis...

Interesant este ca, nu demult, englezii au mai impus noi reguli stricte pentru cei care sunt surprinsi sub influenta bauturilor alcoolice la volan. Acestia risca puscaria si anularea permisului. Iar un accident recent, cauzat de un sofer de camion care se uita in telefon si a intrat intr-o masina stationata, ucigand o familie intreaga, a dus la schimbarea legislatiei referitoare la folosirea mobilului.

La pachet cu noile reguli vin si cateva actiuni ale politiei rutiere din Anglia care doar in luna ianuarie au amendat 3600 de soferi care vorbeau la telefon sau care stateau pe internet.

De aici, noi, romanii, chiar daca nu suntem afectati de legile englezesti, trebuie sa invatam ceva. Si anume, ca niste autoritati care tin la siguranta populatiei dau legi in acest sens, nu invers, cum se intampla la noi, ca sa le faca mai mult rau oamenilor. De ce nu putem sa sanctionam si noi drastic ceea ce este periculos si sa ne concentram asupra cauzelor reale de accidente rutiere grave? De exemplu, am putea sa anulam si noi pe viata permisele celor prinsi beti la volan... Nu e asa?

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 3 Martie 2017