Violenta politiei din America: abuz sau aplicarea legii?

Violenta politiei din America: abuz sau aplicarea legii?
  • SUA este tara cu cel mai mare numar de politisti omorati
  • Orice sofer agresiv inarmat are 99% sanse sa moara
  • Politistii patruleaza doar cu vesta antiglont
Distribuie pe Facebook

Va invitam la o dezbatere publica despre comportamentul politiei, atat din Romania, cat si de peste ocean. Am dat drumul acestui articol in urma vizionarii unui film in care un pasager aparent inofensiv este scos cu forta din masina.

Oricine stie ca in Statele Unite, politia nu se joaca atunci cand e vorba de propria siguranta. Nu degeaba, indiferent ca la volan se afla o bunicuta de 90 de ani, o tanara de 16 ani sau un preot cu barba alba, agentii de politie se indreapta spre masina oprita cu mana pe pistol, gata pentru orice situatie neprevazuta. Chiar si asa, in ciuda tuturor exercitiilor si antrenamentelor lunare, mor sute de agenti de politie in fiecare an, impuscati la datorie.

Statele Unite are cel mai mare numar de politisti omorati la datorie, de unde si masurile de prevenire tot mai aspre care au dus in ultima vreme la mai multe omucideri ale unor persoane neinarmate. Au fost chiar si cateva revolte din partea unor persoane de culoare, indignate ca politistii au omorat un tanar ce nu avea arme asupra sa. Ba chiar si la noi in Romania, pe Facebook, a inceput o miscare de denigrare a politistilor americani, pe care multi ii considera dusmani sau chiar criminali. Chiar asa sa fie?

De ce mor oamenii pe strazi in America? Politistii mor pentru ca dau peste niste persoane dereglate, infractori sau cu probleme, care apeleaza la ultima solutie ca sa evite iar puscaria, adica ucid. Asa cum veti vedea si in filmele de mai jos, politistii se confrunta mereu cu persoane agresive si chiar inarmate, care le pot pune viata in pericol.

Politistul stie una si buna: ma asculti, sau ti-o iei. Si poti sa ti-o iei in doua moduri: daca nu ma asculti si esti neinarmat, doar te curentez nitel si te-am dus la puscarie. Daca cumva esti inarmat, fie si cu un cutit, si vrei sa ma ataci, iti poti lua adio de la viata. Niciodata un politist nu va sta la discutii cu un om inarmat. Doar atunci cand acesta are o arma alba, dar in cazul unei apropieri periculoase, politistul va apasa tragaciul pistolului fara ezitare.

Sunt niste reguli de baza, cu care ai crede ca toti soferii sau pietonii din America s-au obisnuit: cuvantul politistului este lege, faci ce zice el, daca nu, platesti, chiar si cu viata. Dar, se pare, ca mai exista si oameni care au impresia ca politistii se joaca. Cum este cazul urmator.

Un barbat de culoare are o arma in mana, cutit, pistol, nu este foarte clar. Probabil un cutit, ca altfel era impuscat la primul pas. Politistii ii spun in repetate randuri sa lase arma. Omul, evident nu foarte normal la minte, se apropie de agenti pana cand ajunge intr-o zona periculoasa. In ciuda rugamintilor repetate din partea politistilor, omul este amenintator, violent si clar are un comportament agresiv fata de politisti.

De ce nu au tras la picior? veti intreba... Pentru ca odata ce omul inarmat a trecut de limita de siguranta a politistilor, acestia nu se risca sa tinteasca la picior, nu au de gand sa-si riste nici 1% viata pentru prostia altuia, asa ca nu fac compromisuri si trag in plin. Concluzia? Omul prost, neascultator, amenintator, a cautat-o cu lumanarea si a murit pe loc.

Urmatorul film ni-l arata pe un sofer care insa nu a avut nicio sansa. Din mai multe motive. Pentru ca a fugit de la fata locului si pentru ca a scos pistolul la politisti. Acestia au reusit sa se replieze si l-au secerat imediat, chiar daca au fost raniti. Este exemplul clar de oameni care vor sa-si spuna adio de la viata.

Filmele urmatoare ni-i arata in actiune pe niste agenti de politie care nu au avut nicio sansa. In ciuda pregatirii lor si a preventiei, iata doua cazuri in care agentii au fost luati prin surprindere de niste soferi agresivi, inarmati, care au tras unul direct in fata politistului, avand pistolul ascuns dupa scaun si unul in spate. Aceste doua exemple ne arata de ce politia din SUA este asa de prudenta si in cazurile ceva mai grave nu actioneaza niciodata singuri. Politistul din primul film a fost ucis pe loc cu pusca de mare calibru.

Un alt film ni-l arata pe un nebun cu o dorinta acuta de a-si petrece ultimele secunde din viata pe acest pamant. Si dorinta ii este indeplinita, dupa ce scoate o mitraliera de calibru mare la o patrula de politie. Cu astfel de criminali insa nu se sta la discutie si, in ciuda ranilor suferite, politistii il pun la pamant pentru ultima oara. Acest om, asa cum sunt si altii, nu a avut nicio sansa la viata din secunda in care a scos arma.

La final am pastrat un film ceva mai recent, in care cativa dintre voi ati putea spune ca e vorba de abuz din partea politiei. Insa dreptatea este undeva la mijloc. O familie de culoare, oprita in trafic pentru ca soferita de la volan nu purta centura, a avut parte de o experienta neplacuta. Aflat pe scaunul pasagerului, barbatul femeii nu a cooperat cu politia, in ciuda rugamintilor diplomatice din partea agentilor, nu a cooperat cu acestia si nu le-a urmat indicatiile de a se da jos din masina. In schimb, agentii au spart geamul, in ciuda faptului ca in masina erau 2 copii, l-au imobilizat cu ajutorul pistolului de socuri electrice si l-au arestat. Abuz sau nu, cert este ca el macar a plecat pe propriile picioare la puscarie si ulterior acasa.

Din pacate, intr-o tara in care libera detinere a armelor este asigurata prin Constitutie, e clar ca vor exista mereu probleme de acest gen. Politistii vor muri intotdeauna la datorie, dar in numar mult mai mic decat acesti inconstienti care nu stiu sa respecte indicatiile politistilor si sfarsesc secerati de gloante. Exista mereu, asa cum este normal, si situatii clare de abuz. Chiar recent, un politist care s-a hazardat cand un sofer a scos permisul de conducere ca sa i-l prezinte, a tras cateva focuri de arma, ranindu-l pe sofer. In urma inregistrarilor, s-a dovedit ca soferul nu prezenta pericol si astfel agentul a fost arestat pentru abuz in serviciu. Asadar, daca se intampla cu adevarat abuzuri din partea politiei, cu siguranta agentii vor plati pentru asta.

Tu ce parere ai despre politia din SUA si cum ar trebuii sa fie si politistii din Romania?

Distribuie pe Facebook
mai multe