AvtoVaz confirma planurile pentru o noua Lada Niva

AvtoVaz confirma planurile pentru o noua Lada Niva
  • A fost confirmata o noua Lada Niva
  • Anuntul vine din partea CEO-ului AvtoVaz
  • Noua generatie Niva va ajunge pe piata cel mai probabil anul viitor
Distribuie pe Facebook

CEO-ul constructorului rus de automobile AvtoVaz a confirmat planurile pentru o noua generatie a clasicului off-roader Lada Niva. Cel mai probabil, aceasta va ajunge pe piata anul viitor.

Prima Lada Niva a parasit linia de productie in anul 1977 si a fost primul vehicul off-road cu arhitectura unibody si suspensie independenta pe fata cu arcuri. Cu alte cuvinte, Niva poate fi considerata adevarata predecesoare a crossover-urilor moderne.

Lada Niva

Vreme de 40 de ani, Niva a ramas in mare parte la fel, insa acum, constructorul rus de automobile a anuntat ca este momentul ca acest model legendar sa intre in secolul 21. Anuntul a fost facut de nimeni altul decat CEO-ul AvtoVaz, Nicolas Maure, care a confirmat planurile pentru o noua generatie a Ladei Niva.

De-a lungul anilor au aparut fel de fel de zvonuri despre un succesor al modelului Niva, la un moment dat unele voci sustinand chiar ca aceasta va fi construita pe sasiul Daciei Duster, pentru a mentine costurile de productie cat mai scazute. Insa, aceste zvonuri s-au dovedit a fi false, iar noua Lada Niva va fi un model de sine statator.

Lada Niva

Desigur, inca este mult prea devreme sa vorbim despre design sau gama de motorizari, insa cel mai probabil Niva va fi disponibila in 2 versiuni de caroserie, cu 3 sau cu 5 usi, si va putea fi achizitionata, cel mai probabil, incepand cu anul viitor.

Dezvoltarea originalei Lada Niva a inceput in 1971, sub atenta supraveghere a designerului rus Vladimir Solovyev. Primele prototipuri au aparut in '71 si '72, insa au fost respinse, pe motiv ca duc prea mult inspre o masina utilitara.

Lada Niva

Rusii au luat-o de la capat si i-au montat usi si un plafon, iar versiunea de productie a luat nastere in 1973, si a fost desenata de designerul Valery Pavlovitch. Sub capota se regasea un propulsor de 1.6 litri, care dezvolta 72 de cai putere si 126 Nm cuplu, si venea impreuna cu o transmisie manuala in 4 trepte.

Lada Niva

Desigur, dupa standardele din ziua de azi, pare extraordinar de putin, insa chiar si asa, inca din primele teste, Lada Niva a demonstrat ca poate urca o panta cu inclinatia de 54 de grade, poate trece prin apa cu adancimea de 60 de centimetri, si poate inainta prin zapada groasa de 100 de centimetri.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Lada Niva
mai multe
Publicat în categoria: Masini noi DATA PUBLICĂRII: 18 Ianuarie 2017