FOTO: Secretele nestiute ale noului Duster 2018

FOTO: Secretele nestiute ale noului Duster 2018
  • Noul Duster s-a lansat saptamana aceasta la Frankfurt
  • Motorizarile au ramas neschimbate
  • Masina vine cu multe dotari noi de siguranta
Distribuie pe Facebook

Noul Duster s-a lansat zilele trecute la Salonul Auto de la Frankfurt 2017 si a venit cu o multime de noutati anuntate publicului. Insa masina romaneasca mai are cateva secrete pe care le divulgam in acest material de la fata locului.

In primul rand, trebuie sa va spunem ca noul Duster arata demential! In al doilea rand, inginerii Dacia au adus de aceasta data atatea noutati incat au luat prin surprindere pe toata lumea. Adica nimeni nu se astepta ca SUV-ul romanesc sa vina echipat cu niste dotari atat de noi, pe care foarte multe automobile mai scumpe nu le au nici macar in varianta optionala. Si, nu in ultimul rand, mai vrem sa va spunem ca anticipam anul viitor un record absolut al vanzarilor de Duster in Europa, masina putand chiar sa devina cea mai comercializata la nivel european. Pana atunci insa, noi vrem sa va mai aratam si sa va explicam cateva secrete ale lui Duster, descoperite in standul Dacia la Salonul Auto de la Frankfurt.

Multiview camera

Dacia Duster 2018 detaliiDacia Duster 2018 detalii

Dacia Duster 2018 detaliiMultiview camera: NU este un sistem video care ofera o imagine la 360 de grade, ci este un sistem util atat la parcare, cat si in off-road. Mai precis, cele 4 camere video (cate una in oglinzile laterale, una in fata si una in spate) pot fi selectate manual, astfel ca soferul sa aiba vizibilitate intr-o anumita zona. Camera spate se activeaza automat cand bagi in marsarier, ajutand la parcare. Imaginea apare pe ecranul MediNav de pe consola centrala si dispare cand masina depaseste o anumita viteza. Sistemul este o dotare optionala.

Sistem de avertizare la depasire in unghiul mort

Dacia Duster 2018 detaliiDacia Duster 2018 detalii

Dacia Duster 2018 detaliiDuster 2018 mai vine cu o noutate absoluta pentru gama Dacia. E vorba de avertizorul vizual pentru depasirea in unghiul mort. 4 senzori, cate unul in fiecare colt al masinii (doi pe fiecare aripa fata, doi in colturile spoilerului spate) sesizeaza daca un automobil de pe alta banda este in unghiul mort al soferului de Duster. Daca este o masina acolo sau in laterale, martorul vizual din oglinda retrovizoare se aprinde, semnalizandu-i soferului sa nu schimbe banda.

Senzor de lumina automata

Dacia Duster 2018 detalii

Dacia Duster 2018 detaliiO alta premiera pentru gama Dacia in materie de siguranta este senzorul de lumina automata. Foarte util atunci cand intri intr-un tunel sau cand se lasa seara, farurile se aprind fara sa le mai porti de grija. Nu stim daca aceasta dotare este optionala sau vine in standard.

Cardul maini libere si pornirea la buton

Dacia Duster 2018 detalii

Dacia Duster 2018 detaliiMasina este disponibila de acum si cu sistemul de pornire fara cheie. Cheia a fost inlocuita cu un card pe care soferul il poate pastra in buzunar. La propierea de masina, portierele se deblocheaza automat. Motorul este pornit la buton. Iar cand masina este oprita si soferul coboara, la indepartarea lui masina se blocheaza singura (un martor sonor confirma blocarea usilor). Sistemul nu vine in echiparea standard.

Jante pe 17 inch

Dacia Duster 2018 detaliiVariantele de echipare superioare vor putea fi achizitionate cu un set de jante din aluminiu pe 17 inch, o premiera pentru marca Dacia. Pana acum, cea mai mare dimensiune la roti pentru un automobil romanesc era de 16 inch. Masinile din standul Dacia de la Frankfurt erau echipate cu anvelope Bridgestone Dueler H/P cu dimensiunea 215/60/R17.

Indicator al temperaturii motorului

Dacia Duster 2018 detaliiDe acum, Duster iti arata si temperatura motorului. Insa nu prin intermediul unui ceas conventional ci in meniul computerului de bord. O dotare foarte utila care ne indica momentul in care motorul este rece sau foarte incins, stiind astfel cum sa conducem.

Indicatoare de portiere deschise si motor rece

Dacia Duster 2018 detaliiO alta premiera pentru Duster este ca noul computer de bord iti arata daca este o portiera deschisa si care anume. Pana acum, daca era o portiera deschisa vedeai numai un martor rosu aprins in bord. In plus, mai exista si un martor albastru care, atata timp cat este aprins, inseamna ca motorul este rece si pentru ca nu functioneaza in parametri normali, e bine sa nu fortam motorul cu turatii mari.

Functia Driving Eco2

Dacia Duster 2018 detalii

Dacia Duster 2018 detaliiNoul MediaNav are de acum o optiune noua numita Driving Eco2. In acest meniu iti poti da seama cat de economic conduci, ce scor ai obtinut in urma stilului tau de condus astfel incat sa ti-l imbunatatesti mereu, dar poti sa si primesti sfaturi pentru o conducere mai "verde".

Duster cu comenzi vocale

Dacia Duster 2018 detaliiCa orice masina care se respecta, noul Duster are de acum comenzi vocale. Ce inseamna asta? Inseamna ca, odata ce ai conectat telefonul la MediNav, poti apela pe cineva doar prin comanda vocala. Mai precis, apesi butonul de pe volan (partea dreapta) si spui numele celui pe care vrei sa-l apelezi din agenda telefonului. Totul, fara sa iti iei ochii de la trafic.

Scaune reconstruite

Dacia Duster 2018 detaliiNoile scaune de pe Duster au fost refacute si imbunatatite. Au o noua armatura si o spuma mai densa, oferind o sustinere laterala mai buna. Sezutul a fost marit cu 20 mm, tetierele sunt noi, reglabile, iar reglajele sunt diferite. De exemplu, scaunul soferului are reglaj lombar si un nou mecanism de reglare pe inaltime. Alta noutate consta in sertarul ascuns sub scaunul soferului, un loc numai bun de depozitat lucruri valoroase.

Stergator cu impuls

Dacia Duster 2018 detaliiSpuneam de ceva vreme ca masinilor Dacia le lipseste o dotare banala, doar foarte utila: stergatorul cu impuls. Adica posibilitatea sa stergi parbrizul o singura data, prin ridicarea usoara a manetei care revine singura. Toate masinile moderne au asa ceva, iar de acum inainte si Dacia. De ce este util acest lucru marunt? Pentru ca se intampla sa ploua marunt sau sa iti stropeasca masina din fata parbrizul, dar nu vrei sa dai drumul la stergatoare. Ridici maneta o data si ai curatat parbrizul.

Clinometru digital

Dacia Duster 2018 detaliiVersiunile de Duster 4x4 vor veni cu un meniu foarte util in MediaNav. E vorba de un clinometru cu busola. Adica niste senzori din masina vor transmite informatia pe ecranul LCD si vei putea vedea la ce unghi frontal este inclinata masina, la ce unghi lateral este inclinata masina si directia geografica de mers. Asta ca sa sublinieze si mai mult potentialul masinii romanesti in teren accidentat.

Portbagaj mai mare la versiunea 4x4

Dacia Duster 2018 detalii

Dacia Duster 2018 detaliiModelele 4x2 de Duster au roata de rezerva montata sub masina, ca si pana acum. Roata de rezerva se scoate foarte usor desuruband un surub din portbagaj. La versiunile 4x4, din cauza diferentialului, roata de rezerva este in portbagaj, sub podeaua portbagajului. De unde si diferenta de capacitate de incarcare: 445 dm cubi la 4x2 si 376 dm cubi la 4x4.

Senzori de parcare spate

Dacia Duster 2018 detaliiDuster are si acum camera video de marsarier si senzori de parcare spate. Din pacate, doar pe spate are senzorii, nu si pe fata, acest aspect ramanand neschimbat fata de generatia anterioara. Dar de ce nu are senzori de parcare si pe fata, in timp ce pe spate avem si senzori si camera video? Pentru ca nu este nevoie. Din pozitia inalta a soferului, avand capota scurta, soferul poate vedea bine locul in care parcheaza.

Doua amortizoare la capota motorului

Dacia Duster 2018 detaliiDacia a lucrat din greu la micile detalii care fac diferenta. De exemplu, in timp ce pana acum Duster avea capota motorului ridicata de un singur amortizor de presiune, pentru un plus de siguranta si fiabilitate, inginerii au ales sa monteze doua la noua generatie. Poate si pentru ca, din motive de siguranta, noua capota este mai grea, dar si mai bine antifonata.

Unde pun cricul?

Dacia Duster 2018 detaliiO alta trasatura pe cat de marunta, pe atat de binevenita, este intalnita la pragurile laterale. Acestea au cate doua sageti mici care ii indica soferului unde sa puna cricul la nevoie, fara sa se mai aplece ca sa gaseasca locul potrivit.

Noile sisteme HDC si HSA pe Duster

Dacia Duster 2018 detaliiVariantele 4x4 pot beneficia si de noul sistem de control la coborare numit HDC (Hill Descent Control). Acesta, odata activat de la buton, franeaza automat masina astfel incat coborarea pe o zona abrupta sa se faca eficient. Mai este disponibil si sistemul de asistenta la demarajul in rampa numit HSA, adica Hill Start Assist. Speram ca cel din urma vine in varianta standard, deoarece este util si la iesirea dintr-o parcare subterana de centru comercial sau la iesirea dintr-un pasaj aglomerat. In imagine mai vedem si butonul de decuplare a ESP-ului, disponibil doar la masinile 4x4. In rest, ESP-ul este in dotare dar nu poate fi decuplat.

Climatizare automata

Dacia Duster 2018 detaliiDacia a avut clima digitala automata in oferta de cand s-a lansat pe piata Dacia Logan serie limitata aniversara 10 ani, evident, in 2015, la 10 ani de la lansarea pe piata a modelului de succes. Insa Duster nu a avut asa ceva. Pana acum. Iar noul panou al comenzilor de climatizare arata excelent. Comenzile sunt usor de folosit, sunt simple si clare.

Faruri cu lumini de zi LED

Dacia Duster 2018 detalii

Dacia Duster 2018 detaliiFarurile noului Duster au ceva nou. Mai exact, lumini de zi cu LED. E vorba de banda din partea inferioara a farului care se lumineaza automat la pornirea motorului, oferindu-i masinii un aspect modern, atat ziua, cat si pe intuneric. Stopurile sunt si ele complet noi, redesenate, insa nu au tehnologie LED.

Ar mai fi cateva aspecte ale noului Duster. De la designul exterior complet nou, cu restilizarea partilor frontale, laterale si posterioare. Avem faruri cu LED, spoilere cu protectii pentru teren accidentat, scut metalic la motor si chiar airbaguri noi. Motorizarile insa au ramas aceleasi, la fel si cutiile de viteza. Adica:

- 1.6 SCe de 115 cp disponibil doar pe versiunea 4x2

- 1.2 TCe de 125 cp disponibil pe 4x2 si 4x4

- 1.5 dCi de 90 cp disponibil doar pe versiunea 4x2

- 1.5 dCi de 110 cp disponibil pe 4x2 si 4x4

- cutia automata EDC este disponibila numai pe motorizarea 1.5 dCi de 110 cp, in rest masinile au transmisie manuala.

Lista de noutati pe care le aduce Dacia Duster 2018, recapitulare:

- sistem optional Multiview Camera cu 4 camere video;

- avertizor la depasirea in unghi mort;

- senzor de lumina;

- keyless entry;

- pornire la buton;

- jante pe 17 inch;

- computer de bord cu functii noi;

- meniu Driving Eco2 in MediNav;

- comenzi vocale;

- scaune noi cu sertar la sofer;

- stergatoare cu impuls;

- clinometru digital pentru 4x4;

- doua amortizoare pentru capota motorului;

- indicator de montare cric;

- sistemele HDC si HSA;

- lumini de zi cu LED;

- servodirectie asistata electric;

- airbaguri laterale tip cortina.

Sondaj

Iti place noul Duster?

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (79) Poze Dacia Duster 2018 detalii
mai multe