Lada pregateste cea mai ieftina masina fabricata in Europa

Lada pregateste cea mai ieftina masina fabricata in Europa
Construita pe platforma de Logan, pentru care Lada a platit licenta de peste 100 de milioane de Euro, abia lansata Lada Granta se anunta a fi cea mai ieftina masina fabricata in Europa. Versiunea de baza a lui Granta va avea un pret de pornire de 5000 de Euro. Si chiar daca ambele companii, Dacia si Lada au in comun "parintele" Renault, se pare ca lupta masinilor low-cost se inteteste...
Distribuie pe Facebook

Titlul de cea mai ieftina masina din Europa va fi in curand pierdut de catre Dacia Logan in fata celei mai noi productii marca Lada, modelul Granta. Noua masina a fost deja lansata in Rusia, cand Putin a avut probleme cu pornirea masinii expuse, insa masina va fi pusa in vanzare la finele acestui an.

Lada pregateste cea mai ieftina masina fabricata in Europa Lada pregateste cea mai ieftina masina fabricata in Europa

Lada Granta are o lungime de 4,26 metri, o latime de 1,70 metri si o inaltime de 1,50 metri, dimensiuni foarte asemanatoare cu autohtonul Logan. In ceea ce priveste ampatamentul, Dacia este avantajata, avand o lungime de 2,63 metri, cu 16 cm mai mare decat cei 2,47 metri ai lui Granta.

Lada pregateste cea mai ieftina masina fabricata in Europa

In privinta litrajului portbagajului, modelul romanesc sta mai bine cu 30 de litri, deoarece Lada Granta are un volum util de 480 de litri. Totusi, marele avantaj al masinii rusilor consta in posibilitatea de a rabata fractionat spatarul banchetei, imbunatatind astfel modularitatea modelului - trasatura care nu se regaseste la Logan sedan.

Motoarele care vor echipa Lada Granta ssunt momentan in 3 variante, toate pe benzina si avand capacitati cilindrice de 1,6 litri. Versiunea cea mai slaba are 80 CP, fiind urmata de una cu 90 CP, ambele fiind motoare cu 2 supape pe cilindru. Cel mai puternic este motorul de 1,6 litri cu 4 supape pe cilindru, avand o putere maxima de 98 CP. Cel putin doua dintre aceste motoare vor fi cu licenta Renault, pentru care fabrica AvtoVAZ a platit o suma considerabila.

Lada pregateste cea mai ieftina masina fabricata in Europa

Granta are nume de cod VAZ 2190 si momentan s-a facut admirata numai in varianta de caroserie sedan. Insa rusii nu au negat faptul ca se gandesc la o varianta hatchback si una break. Exteriorul masinii a fost insa realizat de catre un designer rus, nu de centrul Renault, asa cum s-a intamplat cu Dacia Logan. Este vorba de Ivan Lepeshkin, care, alaturi de Valentina Novikova, cea care a realizat interiorul, au dat nastere unei noi epoci din viata companiei Lada.

Presedintele AvtoVAZ, Igor Komarov, a afirmat ca noua Granta va fi mai sigura, mai moderna si mult mai confortabila decat Kalina, modelul pe care Lada il produce in prezent. Masina va fi fabricata in Rusia, la fabrica Tolyatti, iar vechiul model se va muta cu fabrica la Izhevsk. Momentan, masina este destinata vanzarii locale, insa raspandirea spre Europa de Vest nu este exclusa.

Lada pregateste cea mai ieftina masina fabricata in Europa

Spre deosebire de masinile Dacia, o versiune diesel lipseste din oferta Lada, insa avand in vedere ca Renault controleaza firma Lada nu este exclus ca in viitorul apropiat sa fie adoptat dCi-ul de 1,5 litri. Cutia de viteze montata pe Lada Granta este una manuala cu 5 trepte, dar este foarte probabil ca cel mai puternic motor, de 98 cp, sa aiba si o cutie automata cu 4 trepte.

Lada Granta sta, din pacate, mai bine si la dotarile optionale. Pe lista de optiuni se numara senzori de parcare, conectivitate bluetooth sau scaune incalzite, dotari de confort ce lipsesc de pe lista de optiuni de la Dacia. Chiar si asa, modelul de baza Lada Granta are un pret de pornire de 220.000 ruble, fata de 327.000 ruble cat costa Loganul in Rusia.

Lada pregateste cea mai ieftina masina fabricata in Europa

In Rusia, Granta porneste de la un pret putin peste 5000 de Euro, ajungand ca varianta de 98 cp sa coste 7.500, la care se mai pot adauga dotarile optionale. Cu o asa oferta, este clar ca Dacia Logan nu mai este cea mai ieftina masina din Europa. Insa pentru o companie precum Lada, va fi greu sa intre pe pietele Europei de Vest, acolo unde Dacia si-a facut un nume si are vanzari foarte mari. Cu siguranta, Lada Granta va fi vanduta in Rusia si in tarile vecine cu un succes urias, dar sansele ca sa inlocuiasca Loganul in Europa sunt destul de mici.

Lada Granta


Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (9) Poze Lada pregateste cea mai ieftina masina fabricata in Europa
mai multe