Mazda se pregateste sa lanseze o noua super-sportiva numita RX-9

Mazda se pregateste sa lanseze o noua super-sportiva numita RX-9
  • Masina ar putea fi lansata tocmai in 2017
  • Nu este clar daca va purta numele de RX-7 sau RX-9
  • Este posibil sa aiba un motor de 300 cp
Distribuie pe Facebook

Masinile Mazda cu motoare rotative de tip Wankel au fost mereu considerate sportive veritabile. Masini precum RX-7 sau RX-8 s-au bucurat de multa popularitate in randul pasionatilor de viteza si drift, asadar pentru ei se pregateste acum un nou urmas cu acelasi tip de motor fara pistoane.

Daca cel mai puternic motor de Mazda RX-7 se bucura de 276 cp pentru o versiune speciala dedicata Japoniei, cu ultima creatie sportiva dotata cu motor rotativ, numita RX-8, japonezii nu si-au mai facut de cap asa de tare si au dotat-o doar cu 238 cp. Insa acum, cu noul model pe care cei de la Mazda vor sa-l dezvolte si sa-l lanseze peste 3 ani, se pare ca au de gand sa treaca de bariera celor 300 cp.

Anul 2017 nu a fost insa ales aleatoriu, pentru ca Mazda sa lanseze un nou model de masina cu motor rotativ. Si asta pentru ca se implinesc 50 de ani de la lansarea pe piata a primului model cu motor Wankel, celebrul Cosmo Sport. In 1967, Mazda lansa modelul Cosmo dotat cu un motor cu 2 rotoare de tip Wankel ce producea 130 cp. La acea vreme, Cosmo era un automobil realizat manual, iar fabrica reusea sa scoata pe portile sale numai cate un exemplar pe zi, motiv pentru care au fost realizate putin peste 1000 de astfel de masini. Insa lucrurile s-au desfasurat mult mai cursiv cu generatiile urmatoare de masini sport cu motoare rotative.

Conform unor zvonuri din cadrul companiei japoneze, noul model sport care isi va face aparitia in 2017 va fi mai puternic si mai eficient decat oricare alt model de pana acum. In plus, masina va fi dintr-o clasa superioara roadsterului MX-5 si va veni cu cel putin 300 de cp. Insa exista sansa sa vedem noul RX chiar si cu un motor rotativ... hibrid. Mazda ar fi primul producator care va face un motor Wankel sa functioneze alaturi de unul electric.

Numele pe care cei de la Mazda vor sa-l dea masinii sportive nu este inca stabilit. Dar asa cum ne arata si conceptul din imaginea de sus numit RX-9 Kabura Concept, exista toate sansele ca masina sa continue traditia numerelor crescatoare. Daca modelul Cosmo purta denumirea de RX-5, dupa care a urmat RX-7 si RX-8, se pare ca japonezii nu vor sa repete o denumire si vom avea parte de o veritabila sportiva cu numele de Mazda RX-9.

Motorul cel mai probabil se va bucura de tehnologia Skyactiv dar va fi supra-alimentat, iar masina va avea numai doua portiere, la fel ca RX-7, nu ca RX-8. Iar tractiunea, asa cum ii sta bine unei masini care a facut istorie in lumea driftului, va fi numai pe puntea spate. Cat despre aspect, dotari si asa mai departe, nu putem decat sa facem supozitii. Deoarece avem sansa cel mai probabil anul viitor sa vedem primele poze spion cu Mazda RX-9.

Distribuie pe Facebook
mai multe